OSIJEK (TU) - Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije od 2. do 9. listopada organizirao je jesenske edukativne seminare za župne i dekanatske karitativne suradnike, animatore i djelatnike na temu „Siromasi-blago Crkve“.

Seminari su održani u Valpovu za Valpovački i Donjomiholjački dekanat (14 sudionika), Brodskom Vinogorju za Slavonskobrodski, Sibinjski i Garčinski dekanat (27), Ivankovu za Vinkovački, Otočki i Vukovarski dekanat (34), Đakovu za Đakovački i Velikokopanički dekanat (10) te  u Osijeku za Osječki istočni, Osječki zapadni, Čepinski i Baranjski dekanat (47). Predavači na seminarima bili su: vlč. Zvonko Mrak, vlč. Markan Kormanjoš, vlč. Đuro Blumenšajn, vlč. Krunoslav Karas, vlč. Krešimir Bulat i vlč. prof. dr. Zvonko Pažin.

Tijekom predavanja prisutni su mogli čuti kako je Crkva od svojih početaka bila „Crkva siromašnih, Crkva za siromahe“ te da se poziv na služenje bližnjemu u potrebi nalazi u Objavi Božje ljubavi prema čovjeku. U Starom i Novom zavjetu odnos prema siromasima ogledalo je odnosa prema Bogu, a predavači su spomenuli i brojne svece i svetice koji su svoj život posvetili brizi za potrebite - Lovro đakon, sv. Franjo Asiški, bl. Augustin Kažotić, sv. Vinko Paulski, sv. Majka Terezija i dr – te su svojim životima i danas mogu biti snaga i nadahnuće brojnim volonterima u njihovu karitativnom djelovanju.

Uz predavanja, predstavljena je i Poruka pape Franje za 1. Svjetski Dan siromašnih koji će se obilježiti 19. studenoga. U svoj Poruci papa poziva na ljubav prema siromasima kroz konkretna djela milosrđa, kao što su zajedničko slavljenje euharistije sa siromašnima, zajednički ručak s ljudima u potrebi ili pohod bolesnicima. Svi smo pozvani, kao kršćani, ne ljubiti samo riječju, nego i djelima (usp. 1 Iv 3,18), istaknuto je tijekom seminara. I. Domazet/M. Lukačević

divider