OSIJEK (TU) - Vjernici osječkih župa hodočastili su 7. i 8. listopada u Mariazell, hodočasničko mjesto u austrijskoj pokrajini Štajerskoj, najpoznatije svetište Djevice Marije u Srednjoj Europi te duhovno i vjersko središte katoličkih naroda podunavske regije. Dekan Osječkog istočnog dekanata preč. Ivan Jurić ispričao je legendu prema kojoj je 1711. godine austrougarski vojnik, u znak zahvalnosti Gospi što mu je sačuvala život, u Osijek donio kopiju kipa “Slavne Majke slavenskih naroda” iz Mariazella, kojeg je smjestio u tada jedinu donjogradsku crkvu, kapelu Gospe Snježne.

Kip je izrađen od lipova drva, a uz njega je stajala i napomena da se kip dotaknuo čudotvornog kipa u Mariazellu. Preč. Ivan Jurić dodaje kako do danas nije poznato u kojem je ratu ovaj osječki hodočasnik od prije tri stotine godina sudjelovao, ali da je najvjerojatnije riječ o grofu Ivanu Jakovu von Eggendorffu.

Iako je Gospa iz Mariazella Osječanima stigla u zaštitu još 1711. godine, zbog iznimne vrijednosti kip je prije desetak godina uklonjen iz kapele Gospe Snježne i  danas se čuva u Nadbiskupskom ordinarijatu u Đakovu. U želji da povodom 300. obljetnice donjogradske župne crkve kip vrati u kapelicu Snježne Gospe, preč. Ivan Jurić odlučio je načiniti repliku istoga. S ponosom ističe da je kip nabavio u samom svetištu u Mariazellu, a kip je, kao i onaj kojeg je donio austrougarski vojnik, posvećen te se, isto tako, dotakao čudotvornog kipa. Danas se nalazi u kapelici Snježne Gospe i predan je na štovanje vjernom puku.

Na Gospinom čudotvornom oltaru misno je slavlje u subotu 7. listopada predvodio preč. Ivan Jurić, a u večernjim satima hodočasnici iz Osijeka sudjelovali su u procesiji sa svijećama. Na Dan neovisnosti misu je slavio župnik župe sv. Ćirila i Metoda u Osijeku, vlč. Alojz Kovaček. U povratku za Osijek hodočasnici su posjetili Bleiburg gdje su upalili veliku svijeću te se pomolili za sve stradale na „Križnom putu“. Preč. Ivan Jurić izrazio je zadovoljstvo što su na Dan neovisnosti posjetili mjesto stradanja Hrvatskoga naroda gdje su ostavili svijeću iz Mariazella te je uz molitvu zapalili i poslušali svjedočanstvo Osječanke, sudionice Bleiburške tragedije. Iako je tada imala 5 godina, ne sjeća se puno toga, ali ono što pamti jest gužva u stočnom vagonu u kojem su putovali, zbog koje nije mogla stati nego ju je njezin pokojni otac nosio na svojim ramenima. "Molili smo iz sveg srca za sve stradale, ali i za Domovinu koju neizmjerno volimo", rekao je preč. Jurić. Stjepan Filipović

divider