SLAVONSKI BROD (TU) - Pod geslom „Vjerujemo u te, o Majko i Djevo, u tvoga majčinstva čudesnu moć!“ proslavljen je u petak, 8. rujna blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije i „osmi“ u rujnu kao hodočasnički dan Gospe Brze Pomoći u istoimenom Gospinom svetištu i župi u Slavonskom Brodu.

Blizu osam tisuća hodočasnika sudjelovalo je na svih pet misnih slavlja na kojima se molitvom zahvaljivalo Gospodinu za njegove milosti tijekom 60 godina čašćenja Gospe Brze Pomoći. Uz nadbiskupa đakovačko-osječkog Đuru Hranića, domaćeg župnika Ivana Lenića i još nekoliko svećenika svečano euharistijsko slavlje u večernjim je satima pred oko dvije i pol tisuće vjernika predvodio vrhbosanski nadbiskup i metropolit, kardinal Vinko Puljić.

U pozdravnoj riječi župnik Lenić zahvalio je svim hodočasnicima, kako domaćim tako i onima koji svakoga osmog Gospi dolaze iz raznih krajeva Hrvatske i BiH, naglasivši da je njihova vjera potvrda Božjega djelovanja  na tom svetom mjestu. Posebno je zahvalio kardinalu Puljiću, koji je u tom svetištu za 50. obljetnicu čašćenja Gospe Brze Pomoći također predsjedao velebnom euharistijsko slavlje. Zahvalio mu je što već duži niz godina gaji osobnu vezu sa slavonskim krajem i tim svetištem. „Prošlo je od toga deset godina, a izvor milosti odozgor teče i dalje. Brojni su k njima dohodili i na njima crpili... Bog nam je kroz to vrijeme činio velike stvari, Gospa se prigibala nad nas i pomagala naše korake i pratila putove... Danas smo opet zajedno, radosni jer nam „velika djela učini Svesilni“, otvoreni za njegovo daljnje vodstvo i djelovanje“, rekao je među ostalim župnik Lenić.

Kardinal Puljić rođen je kao dvanaesto dijete svojih roditelja 8. rujna na blagdan Male Gospe, stoga su mu nadbiskup Hranić i župnik Lenić uz prigodne darove uputili uime vjernika i svećenika srdačne čestitke za njegov 72. rođendan.

U svojoj homiliji kardinal Puljić progovorio je o veličini dara života. Naglasio je da je Bog stvaranjem svijeta čovjeka zamislio kao svoga suradnika davši mu prvu zapovijed – rađanje.  Istaknuvši kako rođenjem BDM započinje zora spasenja posvjestio je da je sva Marijina veličina u tome što je bila spremna biti prva suradnica u spasenju svijeta. „Od Marije možemo učiti kako biti raspoloživ za Božje djelo, učiti od nje kako čuti Božju riječ. Marijina je sva uloga u našem životu da nas vodi Isusu. Zato je prevažno odgajati srce da Božju riječ čujemo, prihvatimo, i poput Marije rastemo u vjeri“, rekao je među ostalim kardinal.

Upozorivši da smo izgubili osjećaj pamćenja svojih predaka, naglasio je da smo pozvani vrednovati život i Bogu zahvaljivati za sve što imamo i što jesmo. Istaknuvši da novi život uvijek iziskuje žrtvu ustvrdio je: „Ništa se bez žrtve ne može ostvariti, napose novi život. Tko se zna žrtvovati taj se zna i radovati, taj gradi budućnost! Zato od Marije učimo biti hrabri, učimo stati pod križ i ustrajati! Treba nam te hrabre vjere, te radosne vjernosti! Štovati Mariju znači biti otvoren Božjem planu, imati u Boga povjerenje, od nje učiti kako veličati Boga i zahvaljivati mu za sve što imamo“.

Na kraju je poručio: „Želim da se večeras vratimo svojim kućama upravo s tim pouzdanjem u Boga, da nam On bude oslonac, da s Bogom računamo, da nas ništa ne satare, da ne izgubimo pogled u vječnost. Zato danas svi vapimo: Gospe, dok ti čestitamo tvoj rođendan  - zoru spasenja, daj nam uprisutniti radost živjeti s Kristom, hrabro noseći svoj križ, vjerujući u pobjedu dobra nad zlom, i istinski zahvaljivati Bogu za sve što imamo i što jesmo.“ Kako je to bila i  prigoda za promišljanje i molitvu za veće vrednovanje dostojanstva života i majčinstva, kardinal je tijekom mise posebno blagoslovio majke trudnice i one koje mole za dar majčinstva.

Veliki dan za ovo svetište, u kojem svakoga osmoga hodočasti više tisuća vjernika iz raznih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine, završen je marijanskim ophodom oko crkve Gospe Brze Pomoći, koji je bio posebno dojmljiv. Mladi obučeni u narodne nošnje nosili su sliku Gospe Brze Pomoći uz pjesme Nebeskoj Majci, a ispred njih su u procesiji išle trudnice i majke koje mole za dar majčinstva, potom svećenici i ostali vjernici.

Dopodnevna misna slavlja uz domaćeg župnika Lenića i župnoga vikara Krešimira Čuturu predvodili su vlč. Ivan Benaković iz Županje i mons. Stjepan Karalić, kanonik iz Đakova. Misama je prethodila molitva krunice isprepletena zahvalom za 60 godina djelovanja Božje milosti po Gospodinovu zagovoru u tom svetištu. Mnogobrojni su svećenici tijekom dana vjernicima bili na raspolaganju za ispovijed.

Brankica Lukačević

 

divider