RAJEVO SELO (TU) - Predstavnici Općine Cernik kod Nove Gradiške, nakon svibanjskih katastrofalnih poplava u Rajevu Selu, a na preporuku župnika i dekana Marka Mikića, izabrali su dvije obitelji, Šivak i Lešić, te im odlučili pomoći u saniranju posljedica nastalih ovom prirodnom nepogodom.

Obje obitelji žive u dvije kuće u istom dvorištu I imaju sedam članova. U obitelji Josipa i Marice Šivak živi mlađa kćerka Ivana. Isti dan kad je Sava probila obrambeni nasip imala je krizmu. Starija kćer Željka udana je za Ivana i nosi prezime Lešić. Nakon prvog djeteta sina Mariana, upravo im se nedavno rodila i kćerka Hana. Gosti iz Cernika, članice Općinskog vijeća predvođene načelnikom Općine, Nikolom Jugovićem, došli su 24. listopada čestitati na novoj članici obitelji Lešić te su donijeli i prigodne darove. Da bi obje obitelji obnovile svoje poplavljene kuće, Općina Cernik darovala je građevinski materijal u visini od oko pedeset tisuća kuna. Načelnik Jugović kaže da će Općina Cernik i nadalje pomagati ove dvije obitelji, dokle god to bude potrebno.

Treći put krenuli smo od početka, pripovijeda nam domaćica Marica Šivak. „Prvi put kad smo se uzeli, drugi puta nakon Domovinskoga rata i sada, nakon katastrofalnih poplava koje su zadesile ovaj naš kraj. Iako obnova još uvijek nije završena, čini mi se da ćemo ovu krizu najlakše prebroditi zahvaljujući dobrim ljudima. Naši prijatelji iz Cernika pomogli su nam u građevinskom materijalu, a prijatelji mog muža iz Županje svojim radom. Posebno mi je drago da su moja unučad sada zbrinuta. Hvala svim ljudima dobre volje“, naglašava.

Župnik i dekan Marko Mikić rekao je da je oko osamdeset posto kuća, koje su bile predviđene za obnovu, već obnovljeno. Oni kojima se grade nove kuće morat će još počekati do useljenja. Jedan dio starijih ljudi iz ovog kraja živi u hostelu Borovo u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje, a oni će i Božić i zimu tamo provesti. O njima skrbi Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije. Vjenceslav Janjić

divider