SLAVONSKI BROD (TU) - Blagdan sv. Lovre, zaštitnika groblja i grobljanske kapele u Slavonskom Brodu  svečano je proslavljen u četvrtak, 11. kolovoza. Uz domaćeg župnika i dekana Ivana Lenića, gvardijana fra Klaudija Milohanovića te grkokatoličkog župnika Aleksandra Hmilja i još četvoricu brodskih svećenika, misno slavlje ispred mrtvačnice predvodio je vlč. Josip Matanović, župnik brodske Župe sv. Dominika Savija na Koloniji.

Osvjetljavajući život i djelo sv. Lovre, vlč. Matanović u svojoj je homiliji promišljao o hrabrosti i svjedočanstvu vjere jednog od najpoznatijih mučenika. „Đakon Lovro u svoje je vrijeme sve što je crkva imala podijelio rimskoj sirotinji smatrajući ih najvećim blagom Kristove Crkve. Osuđen zbog toga, kao vjeran Kristov svjedok, mučeničku je smrt podnio hrabro, svjestan da se jedino kroz smrt ulazi u vječni život, da samo onaj tko je voljan izgubiti sve, umrijeti, žrtvovati se, može biti Isusov učenik i njega slijediti. Proglašen je zaštitnikom Rima, siromaha, knjižničara, kuhara, pekara...“, rekao je među ostalim vlč. Matanović. Dodao je da odlučnost i hrabrost prvih kršćana mučenika, posebno onih mlađih, i danas zadivljuje, ali još više da smo kao kršćani pozvani u njima nalaziti uzore u uskrsnuće i život vječni i u tome ih slijediti, ma koliko to u današnjem modernom svijetu relativizma, popustljivosti, prilagodljivosti... bilo teško. Posvjestio je kako je slavljene mise na grobljima znak naše vjere u uskrsnuće i život vječni. „Vječni život se objavljuje u životu vjernika već na ovome svijetu. To je uronjenost u Boga. Umjesto preispitivanja pouzdanje, prihvaćanje..., prihvaćanje života bez uljepšavanja. To je hrabrost vjere o kojoj je svjedočio sv. Lovro i toliki mučenici. To je hrabrost kojom se hvatamo u koštac sa životom i svim nedaćama koje život donosi. To je hrabrost koja na kraju donosi pobjedu života u Kraljevstvu Božjem – život u raju“, zaključio je propovjednik.

Nakon molitve za sve pokojne i molitve kod svećeničke grobnice slijedio je pojedinačni blagoslov grobova. Mnogobrojni vjernici svoje su molitve i prošnje prikazali pred slikom sv. Lovre u tišini grobljanske kapelice, koja je ove godine obnovljena. Župnik Lenić zahvalio je svima koju su pomogli njezinu obnovu. Slavlje je pjevanjem uveličao zbor Župe Gospe Brze Pomoći pod ravnanjem s. Monike Zvonarek. B. Lukačević

divider