VALPOVO/DONJI MIHOLJAC (TU) - Mladi župe Donji Miholjac, Valpovo i još pokoji gosti iz župa Đakovačko-osječke nadbiskupije uputili su se 4. kolovoza na hodočašće u Poljsku, u mjesto Mikluszowice nedaleko Krakowa, gdje su ih ugostili Poljaci koji su tijekom SHKM-a u Vukovaru boravili u Donjomiholjačkom dekanatu. Na ovo hodočašće mladi hodočasnici ponijeli su sve svoje potrebe, potrebe vjernike svojih župa te  Đakovačko-osječke nadbiskupije. Tijekom kratkog boravka Slavonci su posjetili znamenitosti Krakowa te okolnih važnih mjesta.

Pri dolasku u Mikluszowice srdačno ih je dočekao tamošnji načelnik općine, župni vikar u Župi Mikluszewice vlč. Paweł Marmuźniak te Alen Greganić, Hrvat iz Župe Donji Miholjac, filijale Rakitovica, koji je u suradnji s domaćinima organizirao hodočašće. Poslije srdačne i iskrene dobrodošlice mladi su smješteni u obitelji. Upoznali su poljsku kulturu i jezik te su predstavili i bogatstva svoje zemlje. Uz hrvatski, poljski, engleski ili neki drugi jezik u razgovorima je bio zastupljen i visok stupanj gestikulacije kako bi obitelji domaćina i mladi gosti došli do određenih zaključaka, ali veliko srce i srdačno gostoprimstvo mladima je dalo osjećaj prihvaćenosti koji nadilazi jezične barijere.

U subotu, 5. kolovoza hodočasnici su se uputili u Wadowice, rodno mjesto sv. pape Ivana Pavla ll. Posjetili su njegovu rodnu kuću u sklopu koje se nalazi muzej, a nedaleko je i crkva posvećena Blaženoj Djevici Mariji gdje je sv. Papa kršten. Službeni vodič muzeja kronološki je predstavio životni put sv. Ivana Pavla II., a tijekom dana vodič je bio vlč. Paweł, dok je Alen bio prevoditelj. Sljedeće odredište bio je Krakow. Hodočasnici su posjetili novoizgrađeni centar posvećen sv. Ivanu Pavlu II. U jednoj od mnogobrojnih kapela slavili su misu koju je predvodio donjomiholjački župni vikar Ivan Begović, a u kapelici se nalazila i relikvija sv. Pape, njegova krv. U blizini centra je samostan sv. Faustine Kowalske, svetište Božjega milosrđa te kapelica sa slikom Milosrdnog Isusa pred kojom su mladi molili. Nakon obilaska samostana, pošli su u razgledavanje samog grada Krakowa.

Sljedećeg dana bili su u Czestochowi, najstarijem svetištu u Poljskoj na mjestu Jasna Gora. Molili su pred slikom Crne Gospe koja je specifična po tome što Gospa ima dvije posjekotine na licu, ostavštinu lopova koji su uz mnoge druge vrijednosti pokušali ukrasti i sliku, no kola i konji nisu se htjeli pomaknuti s mjesta. U svetištu su slavili nedjeljnu misu koju je predvodio valpovački župni vikar Krešimir Šaf. Uz vlč. Paweła, prisutan je bio i brat pavlin Dalibor porijeklom iz Slavonskog Broda, a na službi u Czestochowi. Po završetku mise, dio hodočasnika je razgledao grad, a dio je posjetio samostan monfortanaca u neposrednoj blizini svetišta, gdje su ih dočekali hrvatski svećenici,  p. Nikola i p. Miro.

Posljednjeg dana hodočašća, 7. kolovoza dan je započeo misnim slavljem, nakon kojega je uslijedio oproštaj s domaćinima te odlazak u rudnik soli u obližnjem mjestu Bochnia. Prije povratka kući mladi su ručali u mjesnoj školi, a prisutan je bio načelnik općine Mikluszewice, njegov zamjenik i ravnateljica škole. Vlč. Begović i vlč. Šaf zahvalili su domaćinima na zaista lijepom gostoprimstvu te uručili prigodne poklone. Po povratku kućama mladi Donjeg Miholjca i Valpova vratili su se ispunjena srca, puni zahvalnosti za priliku da pohode Poljsku, ovu istinski katoličku zemlju. Ana Vuksanić/foto: Lucija Mrkonjić

 

divider