ĐAKOVO (TU) - Nakon svečanog mimohoda svih sudionika 51. Đakovačkih vezova, u đakovačkoj prvostolnici sv. Petra svečano misno slavlje predvodio je nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić. Koncelebrirao je nadbiskup u miru Marin Srakić, generalni vikar Ivan Ćurić te još desetak  svećenika. Liturgijsko pjevanje animirali su članovi župnog zbora i KUD-a „Luka Lukić“ iz Brodskog Varoša, pod vodstvom župnika vlč. Davorina Anđića. Uvodeći u misno slavlje, nadbiskup Hranić uputio je pozdrave gradonačelniku Đakova Marinu Mandariću te svim ostalim predstavnicima kulturnog i prosvjetnog te društvenog, gospodarskog i političkog života Republike Hrvatske, Osječko-baranjske županije i Grada Đakova.

U svojoj homiliji nadbiskup se osvrnuo na naviješten odlomak Evanđelja u kojemu Isus poziva „Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni“, koji, kako je rekao, „odudara od onoga što je naše svakodnevno iskustvo“. „Živimo, naime, u svijetu u kojemu vlada zakonitost 'dajem da daš'. Nikome se ništa ne poklanja, ništa se ne oprašta. Sve se mora zaraditi i sve platiti. Ako netko ne plati struju, telefon ili neke druge režijske troškove, brzo stižu opomene... Stalno slušamo o deložacijama i gledamo što se događa s onima koji ne uspijevaju otplaćivati svoj kredit. Gospodarstvo počiva na tržišnoj konkurenciji, traži se ekonomičnost, smanjenje troškova, naglašava se potreba štednje, potreba razumijevanja procesa oko nas, razumnost. Kako živi i kako se u svemu tome osjeća pojedinac - druge ljude i društveni sustav puno ne zanima“, rekao je nadbiskup.

„Nakon što je Isus objavio veličanstvo svoga božanstva, on sve poziva: Dođite k meni, svi koji ste izmoreni i opterećeni, i ja ću vas odmoriti. Svi smo izmoreni jer smo umorni, slabi, opterećeni teretom grijeha, napasti i nevolja. Svi smo krhki, ograničeni i slabi ljudi, koji podliježemo jarmu zla. A Isusova je najveća vrlina dobrostivost, blagost i milostivost. On je poseban i neusporediv s bilo kim drugim. Obećava da će svima olakšati teret kojim su opterećeni; oslobodit će ih straha i učvrstiti ih u potpunom povjerenju u njegovu ljubav“, rekao je nadbiskup Đuro te pojasnio Isusove riječi Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu jaram je moj sladak i breme moje lako.

„Ljubav ne osjeća teret. Ljubav ne trpi, pa i ako trpi, ona i trpljenje ljubi. I to je, draga braćo i sestre, ključ za razumijevanje i Đakovačkih vezova. Već po 51. puta organiziramo vezove. Zašto im se radujemo i zašto su toliki sudionici spremni znojiti se u svojim narodnim nošnjama? I na ovoj ljetnoj vrućini nošnju i vezove doživljavaju kao svoj sladak teret i lako breme! Mudri i umni će reći: 'Čemu toliko muke, troška i znoja? I svake godine isto!' Samo ljubav nam daje odgovor na to: Ljubav sve ono što je teško, čini lakim. Ljubav ne osjeća jaram, muku i teret i ne želi ih se osloboditi jer ih dragovoljno prihvaća. Pa i ako ga osjeća, ona i trpljenje ljubi. Mi volimo svoj identitet, svoju kulturu, svoju baštinu i zato je svake godine toliko jednostavnih, običnih, malenih ljudi, koji rado oblače svoje nošnje i u njima se znoje; uvijek ima onih malenih, jednostavnih samozatajnih i skromnih ljudi, koji okupljaju i uče djecu i mlade u KUD-ovima...“, zaključio je nadbiskup Đuro. A. Banović

divider