VINKOVCI (TU) - U subotu, 8. srpnja vinkovačka Župa Presvetoga Srca Isusova dočekala je prvo mladomisničko euharistijsko slavlje u svojoj povijesti. Mladomisnik Vedran Pejak-Pašić slavio je mladu misu pred oko tisuću vjernika na otvorenom prostoru u vlasništvu Plinare istočne Slavonije u neposrednoj blizini crkve.

Vjernici su se okupili u mladomisnikovoj obiteljskoj kući, gdje je pred zajednicom vjernika dobio roditeljski blagoslov. Potom se procesija predvođena pjevačima, ministrantima i svećenicima uputila prema mjestu euharistijskoga slavlja. Oltar je postavljen na velikoj, svečano ukrašenoj pozornici. Mladomisnika je uime župe i zajednice vjernika pozdravila vjeroučiteljica Sanja Matičić, koja je u govoru punom emocija podsjetila na njegov put prema odabiru svećeničkoga zvanja i teškoće s kojima se susretao, ali oslonjen na Božje vodstvo i s potporom kako obitelji i najbližih, tako i župe i župnika uspio je doći do cilja.

Nakon vjeroučiteljice svoj su pozdrav mladomisniku izrekla i djeca, a zatim je to učinio i domaći župnik, vlč. Ladislav Dort. Pozdravio je rodbinu i prijatelje mladomisnika, njega na poseban način te sav okupljeni narod pozvavši sve da se danas raduju s njim. Podsjetio je da je ključni trenutak nastupio kad je Vedran spremno odgovorio na Božji poziv i rekao: Evo me, Gospodine! A Gospodin zna svoje planove s njim, preko njega će sijati sjeme svoje Riječi i dijeliti sakramente, što je velik dar, ali i odgovornost. Istaknuo je da mu neće biti lako, ali će mu biti lijepo. Za mladomisničko geslo Vedran je odabrao riječi sv. Pavla: „Sve mogu u onome koji me jača!“ Gospodin nam po Duhu Svetome daje snage da činimo silna djela, rekao je župnik i poručio mladomisniku da nema razloga za strah, već da osnažen darovima Duha Svetoga spremno korača i djeluje na Gospodnjoj njivi posvećen Bogu i ljudima kojima je poslan, zaželjevši da mu djelovanje bude sretno, blagoslovljeno  i spasonosno.

Na misnom slavlju uz mladomisnika koncelebrirali su: župnik Dort, vlč. Robert Farkaš, bivši župnik koji je Vedrana primio u ministrantsku službu i ostvario na njega najveći duhovni utjecaj, preč. Krešimir Bulić, župnik u Budaševu gdje je Vedran bio na službi kao đakon te svećenici: vlč. Marijan Štingl, vlč. Ivan Petrović, fra Mato Vincetić, fra Michael Pavić, vlč. Drago Marković, don Tomislav Vlahović, fra Ivan Marija Lotar, vinkovački mladomisnik koji je služio mladu misu tjedan dana ranije i prof. dr. Karlo Višaticki. Uz njih, pri oltaru su posluživali Vjekoslav Uvalić, trajni đakon, bogoslov fra Vjeran Lazić i sjemeništarac Dominik Šnajder.

Dojmljivu propovijed održao je vlč. Farkaš. Poslužio se pročitanim ulomkom Evanđelja koje se odnosilo na Isusov poziv Mateju da ga slijedi da prikaže tko je svećenik. „Tko je bio Matej? Grešnik! Carinik koji je radio za tuđinsku vlast i često utjerivao i više poreza nego što je trebao. Bio je jedan od najvećih grešnika, a ipak je Isus pozvao baš njega. Svećenici se ne biraju od anđela, nego od ljudi, a baš svi ljudi su grešni. U današnje doba svi smatraju da znaju kako bi svećenici trebali živjeti i od njih očekuju gotovo nadljudske karakteristike: da su uvijek vedri i veseli, da nikada nisu umorni ni nervozni, da su stalno na raspolaganju svome puku, da nikada ne griješe. Ali svaki je svećenik samo čovjek koji se bori sa svojim slabostima, baš kako su to morali i apostoli i svi sveci Crkve“, rekao je propovjednik.

Mladomisniku je uputio dvije poruke: prvo, da ne zaboravi da je pozvan kao grešnik, jer samo tako će zadržati potrebnu poniznost tijekom svećeničke službe, i drugo, činjenicu da je svećenik pozvan. „Zašto je bilo koji pozvan, ne znamo. Znamo samo da ni jedan nije dostojan, ali to nikoga ne oslobađa od obveze trajne borbe za dobro, borbe da bude proročki glas Božje istine. Prvo i osnovno poslanje svakog svećenika je dovesti čovjeka Kristu. Iako se to danas ne cijeni i ne vidi, njegova uspješnost mjeri se upravo po tome: koliko je Krista donio čovjeku današnjice“, rekao je vlč. Farkaš i završio zahvalom dragom Bogu na još jednom mladiću koji je postao svećenik te je zazvao Božji blagoslov na prve Vedranove korake na posvećenome putu.

Pri kraju misnoga slavlja okupljenome se puku obratio i sam mladomisnik najprije zahvalivši Bogu što ga je pozvao u svećeničku službu, a zatim svima koji su na bilo koji način pomogli: sisačkome biskupu mons. Vladi Košiću koji ga je primio na službu u tu biskupiju, svećenicima koji su propovijedali na trodnevnoj pripravi za slavlje mlade mise (dr. Zvonko Pažin, vlč. Alojz Kovaček i vlč. Krešimir Bulić), zborovima koji su pjevali (na mladoj misi pjevanje je animirao župni zbor pod ravnanjem orguljašice Branke Alviž), svim župnim suradnicima, brojnim ministrantima koji su posluživali kod oltara, sakristanki, svima koji su pekli kolače i donijeli hranu, cvjećarnama na cvijeću, svima koji su pomagali u postavljanju pozornice, a dakako i bivšemu župniku Farkašu i sadašnjemu Dortu koji su mu puno pomogli. Naposljetku je zahvalio svojoj obitelji na potpori i svim vjernicima na dolasku. Treba napomenuti da su među brojnim vjernicima bili i oni iz Budaševa, u čijoj je župi Vedran bio kad je primljen u Sisačku biskupiju, te vjernici iz Petrinje, kao i nekoliko članova Marijine legije iz Petrinje.

Nakon mladomisnikova obraćanja župnik mu je zahvalio na održanom euharistijskom slavlju, a vjernike je pozvao da se zadrže oko stolova s hranom koju su donijeli sami župljani. Vedran je na sve zazvao Božji blagoslov, a poslije mise podijelio je mladomisnički blagoslov pojedinačno svećenicima, obitelji i rodbini, dok će župljane pojedinačno blagoslivljati nakon misa u narednome tjednu jer će mijenjati župnika koji odlazi na godišnji odmor. Druženje u organizaciji župe nastavilo se nakon mlade mise, a svi okupljeni rado su se odazvali i tjelesnoj okrjepi.

Vlč. Vedran Pejak-Pašić rođen je 1987. godine od oca Mate i majke Anice, a ima sestru Vedranu i baku Anu. Osnovnu je školu završio u Vinkovcima, kao i srednju Poljoprivredno-šumarsku. Budući da je već ranije osjetio Božji poziv školovanje je nastavio na Katoličko-bogoslovnom fakultetu u Đakovu, gdje je diplomirao 2015. godine. Iste godine biva primljen u Sisačkoj biskupiji kao kandidat za đakona. Đakonski praktikum imao je u Župi sv. Lovre pod vodstvom tamošnjega župnika, preč. Josipa Samaržije. Zaređen je za đakona 26. studenoga 2016., a za svećenika 24. lipnja 2017. godine. Imenovan je župnim vikarom u katedralnoj župi Uzvišenja Svetog Križa u Sisku.

Darko Posarić

 

divider