OTOK (TU) - Pod geslom Smjerno s Bogom hoditi, u ljubavi bez pretvaranja u nedjelju, 9. srpnja 2017. mladomisnik Đakovačko-osječke nadbiskupije, Otočanin vlč. Nikola Kaurin slavio je mladu misu u svojoj rodnoj župi  sv. Antuna Padovanskog u Otoku. Duhovna priprava za ovu svečanost obavljena je u petak večernjom misom koju je predvodio vlč. Robert Almaši i klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu koje vodio domaći župnik preč. Antun Knežević, uz sudjelovanje mladih otočke župe.

Mladomisnička svečanost počela je u nedjelju u jutarnjim satima u roditeljskom domu mladomisnika gdje je u nazočnosti velikog broja rodbine i prijatelja primio majčin blagoslov.  U dugoj procesiji vjernici su, mnogi u narodnim nošnjama, dopratili mladomisnika do oltara. Prije početka misnog slavlja mladomisniku i svima nazočnima obratio se domaći župnik i dekan Otočkog dekanata preč. Knežević, rekavši: „Dragi naš mladomisniče Nikola! Prošlo je već punih devetnaest godina kako smo se upoznali. Upoznao sam te kao prvopričesnika, zatim krizmanika, vrijednog ministranta, člana Frame u našoj župi. Pratio sam i promatrao tvoje sazrijevanje. I kad se sad okrenem unazad, sve sam više uvjeren da su to bile one čvrste stepenice koje su te vodile do vrhunca, a to je upravo ovo tvoje današnje mladomisničko slavlje. Odlučio si Gospodina slijediti u redovničkom zvanju, no nakon nekoliko godina Gospodin je okrenuo smjer u tvojem životu. Želio je da postaneš biskupijski svećenik. Uz Božju pomoć i razumijevanje nadbiskupa Đure, ti si ostvario svoj poziv na koji te Gospodin pozvao. Postao si njegov svećenik. I evo te danas tu, u ovoj tvojoj crkvi u kojoj si provodio tolike dane svoga mladenačkog života. Ali s jednom razlikom. Danas nećeš posluživati kod oltara, nego će danas drugi posluživati tebi. Ti danas Gospodinu prikazuješ svoju prvu svetu misu! Na ulasku u crkvu naš zbor te pozdravio čestitnom pjesmom Mladomisniče naš zdravo, posl'o nam te dobri Bog...! Toj pjesmi pridružujem se i ja i radosna srca te danas pozdravljam uime svih ovdje nazočnih koji smo se ovdje okupili i čestitam ti na ovome velikom danu koji ti je Gospodin dao," naglasio je župnik.

Potom je čestitao roditeljima, rodbini i prijateljima te pozdravio nazočne svećenike, predstavnike gradske i županijske uprave na čelu s gradonačelnikom Otoka Josipom Šarićem. Preč. Knežević mladomisniku je poželio Božji blagoslov na svim njegovim putovima i zaštitu i pomoć Marije Majke svih svećenika te zagovor nebeskog zaštitnika sv. Antuna i pozvao ga da pristupi k Božjem žrtveniku. Dvoje mladih su, uime svih župljana, predali buket cvijeća mladomisniku. Misna čitanja čitali su bogoslov Antun Nikolić i Valentina Galinac, a psalam je pjevao bogoslov Nikola Andrić i Mješoviti zbor "Bl. Alojzije Stepinac".  Aleluju je pjevao solist Adam Lukinac i Mješoviti zbor. Evanđelje je čitao vlč. Mario Brkić.

Uz mladomisnika, vlč. Nikolu i župnika preč. Kneževića suslavilo je još sedamnaest svećenika, uključujući i ovogodišnje mladomisnike Đakovačko-osječke nadbiskupije, svećenike iz Otočkog dekanata i ostale svećenike. Propovijedao je vlč. Ivan Rako, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije na poslijediplomskom studiju u Njemačkoj. U vrlo nadahnutoj propovijedi propovjednik je rekao: „Svatko od nas u život ulazi i kroz njega ide s vlastitim očekivanjima, strahovima, željama . . . Kad god me uhvati želja da drugima prenesem vlastite misli i iskustva s namjerom da ih zaštitim, spoznam da naše istine teško odgovaraju i pomažu drugima. Postoji samo jedna prava istina koja odgovara svima, a to je istina koju smo upravo čuli iz današnjih čitanja: Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Upravo ovo odiše posebnim Isusovim molitvenim tonom zahvale Ocu i blagim pozivom svim izmorenima da uzmu Isusov jaram i breme, i da se u životu otvore upravo Njemu. Upravo ti, dragi Nikola, trebaš biti onaj koji će sve izmorene i opterećene dovoditi Kristu, jedinome koji svakoga od nas može osloboditi.“

Osvrćući se na riječi proroka Zaharije koji poziva na radost jer navješćuje dolazak Mesije kao novoga kralja donoseći ljubav, pravdu i mir, propovjednik je rekao: „Dolazi kralj koji se rodio u štalici! To je ono što Isus želi naglasiti svima: samo maleni i neznatni mogu otkriti Božju mudrost. Stoga, dragi Nikola, ne uzdaj se u vlastite snage, da svojom snagom možeš sve; snagu moraš crpiti i tražiti u Kristu. Često će se dogoditi da i tebe kao Isusa, neće razumjeti, da će tvoje obraćanje biti bezuspješno, ali ne dopusti da te to slomi, nego da ti daje snagu za dalje. Upravo danas Pavao govori o mnogovrsnim Božjim mudrostima za čovjeka. Razlika između Isusa i farizeja je u tome što oni nisu živjeli po tome što su naviještali. Mi možemo, dragi Nikola, izlaziti svaki dan na oltar, svaki dan njegove riječi izgovarati i ne živjeti po njima. To je promašen svećenički život, ali je moguć. Pavao kaže da je čovjek utoliko čovjek koliko živi po Duhu. Ako živimo po Duhu, život nam je uskrsnuće. Dragi Nikola, samo  srce i duša mogu prihvatiti svoje patnje i pomiriti se sa svojim teretima. Isus i danas dovikuje: Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene…, poručio je, između ostaloga vlč. Rako.

Nakon molitve vjernika uslijedio je prinos darova mladomisniku, a na oltar su prineseni: štola, hostije, kruh, vino i voda te Biblija. Misno slavlje animirao je župni Mješoviti zbor "Bl. Alojzije Stepinac" pod ravnanjem zborovođe Jana Valenćika, a uz mladomisnički blagoslov vjernicima pjevao je Zbor mladih "Gracija" kojim ravna voditeljica Marina Čepo.

Na kraju, mladomisnik je zahvalio roditeljima, braći i sestri što su ga podržali na njegovu putu, svim župljanima što su molili za njega, svećenicima na podršci, bogoslovima s kojima je proveo dio svojega života i svima koji su pomogli organizirati ovo slavlje.

Vlč. Kaurin već je primio nadbiskupov dekret kojim je raspoređen na službu župnog vikara u Župi sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima. Mira Bošnjaković

divider