ĐAKOVO (TU) - Na završetku duhovnih vježbi koje je vodio o. Zdravko Knežević, DI u subotu, 8. srpnja 2017. Družba Milosrdnih sestara Sv. Križa obilježila je Zlatni jubilej svojih 19. sestara:

s. Silvije Ördög, Beketinci; s. Anele Juzbašić, Županja; s. Alberte Šimić, Slavonski Šamac, Kruševica; s. Adrijane Kramar, Jarmina; s. Gabine Kopić, Oštra Luka; s. Jovite Kobaš, Oštra Luka; s. Leone Brkić, Oštra Luka; s. Tabite Ivanković, Sveti Križ Začretje; s. M. Doloroze Greganić, Marijanci; s. Stanojke Holovka, Vukovar; s. Karoline Pitinac, Đakovačka Satnica; s. Klarise Rimac, Podgrađe, Nijemci; s. Rozalije Rimac, Podgrađe, Nijemci; s. Veritas Labaš, Lobor; s. Elze Nović, Marinci, Nuštar; s. Tomasine Ivanković; Piškorevci; s. Animire Adanić, Markuš- Breg; s. Marije Goreti Jovanovac, Gradište i s. Johanne Paal, Hegne, Njemačka.

Svečanu misu u samostanskoj crkvi Presvetoga Srca Isusova predvodio je mons. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki u koncelebraciji s dvadesetak svećenika među kojima je bio i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije  vlč. Petar Palić, generalni vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije, mr. Ivan Ćurić, provincijal Hrvatske karmelske provincije sv. Josipa, o. Srećko Rimac te brojni župnici župa iz kojih sestre jubilarke potječu kao i rodbina i poznanici.

Nakon čitanja i pjevanja psalma uslijedilo je evanđelje te homilija nadbiskupa Hranića koji je poruku evanđeoskog teksta vješto prenio na sestre jubilarke. Dok su se apostoli koji su pošli za Isusom pitali: „Što će dobiti za to jer su sve ostavili“, nadbiskup je to pitanje stavio u usta jubilarkama i rekao da se i one sigurno pitaju što će dobiti za sve ove godine života za Njega i s Njime? Nastavljajući dalje homiliju istaknuo je kako je sloboda koja biva darovana onima koji su radi Gospodina sve ostavili najveći dar i nagrada za njihovu spremnost slijediti Ga bezuvjetno. Tko živi s Isusom nužno teži suobličiti se s Njime, a on je Isus Raspeti i Uskrsli. Pozvani smo biti svjedoci toga Isusa do kraja života i to ne samo Raspetoga nego iznad svega Uskrsloga.  

U crkvi ispunjenoj brojnim gostima, sestre jubilarke obnovile su svoje jubilarne zavjete s upaljenim svijećama kao simbolom svoje doživotne vjernosti Gospodinu s kojim koračaju već 50 godina. Svečanosti slavlja doprinio je samostanski zbor pod ravnanjem s. Svjetlane Paljušević, koji je na kraju mise uz svečani Te Deum predvodio i pjevanje Himne Družbe Pjevaj Bogu zavjet svet, u što su se Jubilarke i cijela zajednica svesrdno uključile. Slavlje se nastavilo na Ljetnoj terasi Centra Amadea. s. Finka Tomas

divider