OSIJEK (TU) -  Sve što slutnja šapneEkumenska večer u čast Dobriše Cesarića  naslov je glazbeno-poetskog programa održanog u čast hrvatskog pjesnika koji se školovao i živio u Osijeku, te je svojim stihovima baš u tom gradu, 19. svibnja 2017. u ekumensko zajedništvo okupio kalvine, pravoslavne i katolike. Ekumensku večer u pastoranim prostorima Vikarijata Osijek organizirao je Institut za novu evangelizaciju „Sv. Ivan Pavao II.“ i Ekumenska koordinacija osječke regije.

Tijekom programa predstavljen je cd uglazbljenih stihova Dobriše Cesarića „Sve što slutnja šapne“ koje je izveo Nemanja Nešić i njegov ansambl iz Novoga Sada.Kantautor Nešić cd je nazvao „podsjetnikom na Cesarićeve stihove“ te je izrazio zadovoljstvo što ih je premijerno mogao izvesti baš u Osijeku. Cd je objavljen u izdanju Croatia Recordsa, a glazbenici iz Novoga Sada nadaju se da će njegova vrijednost biti prepoznata diljem Hrvatske.

Uz glazbenu pratnju Svetozara Nešića (klavijature), Vladimira Ćukovića (violina); Aleksandre Lazin (violončelo) i Jovana Letića (harmonika) N. Nešić izveo je skladbe: Povratak, Mala kavana, Jedne noći, Mrtva luka, Predjesenji dan, Dvoje, Shelly, Kod vagona, Suputnik, Pjeni se more, Noć tajanstva, Popodne kada prestane kiša, Balada iz predgrađa i na posljetku skladbu koja nije na cd-u - Proljetna kiša. Glazbena izvedba Cesarićevih stihova popraćena je dugotrajnim pljeskom publike.

Program su obogatile i članice Čitateljskog kluba Medicinske škole Osijek. Prije stihova, Cesarićevu biografiju predstavila je Larisa Marić (mentorica Alta Pavin Banović, mag. theol. et mag. bibl.). Ulomak iz djela Moje osječko đakovanje nakon glazbenog programa pročitala je Anastasia Ivančević, (mentorica Mirta Faktor, prof.), a pjesmu Ljubavno predvečerje recitirala je Bojana Višekruna (mentorica Vesna Kasač, prof.).

Moderator večeri bio je pastor Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Kotlini Darko Turšić, a prisutne je pozdravio te evanđeoskim ulomkom u program uveo predstojnik Instituta za novu evangelizaciju „Sv. Ivan Pavao II.“ mons. dr. Vladimir Dugalić. Obojica su članovi Ekumenske koordinacije osječke regije te su istaknuli kako je ova „Ekumenska večer“ dodatak ustaljenim ekumenskim zbivanjima u Osijeku, vezanima uz Ekumensku molitvenu osminu za jedinstvo kršćana. Predstojnik Dugalić izraze zahvalnosti uputio je gostima iz Novoga Sada, učenicama Medicinske škole i njihovim mentoricama, Glasu Slavonije te Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti u Osijeku koji su dali svoj doprinos održavanju ovoga ekumenskog zajedništva. M. Kuveždanin

divider