ĐAKOVO (TU) - U Maloj vijećnici Grada Đakova u četvrtak, 18. svibnja 2017. u okviru obilježavanja 15. Strossmayerovih dana predstavljena je monografija „Blago katedrale Đakovo“ autora dr. Dragana Damjanovića. Monografija je tiskana prilikom 150. obljetnice početka izgradnje katedrale, ima preko 400 stranica s obiljem ilustracija, što ju razlikuje od dosadašnjih monografija. Autor monografije dr. Dragan Damjanović ističe da je napravljena tako da zorno predočava kako katedrala izgleda i ističe ono što je u njoj najvažnije: “Ovo je jedna u nizu monografija o đakovačkoj katedrali.

Ono po čemu se ona razlikuje od dosadašnjih je usredotočavanje na opremu katedrale, zato smo je i naslovili umjetničko blago, jer govori o tom izrazitom bogatstvu fresaka, skulpture, oltara, liturgijskog namještaja, stolarije….pa smo se odlučili za jedno takvo poetično ime, tim prije što je riječ o izdanju koje je izašlo prigodom 150. godišnjice početka gradnje katedrale.”

Lakoću čitanja te pitkost autorova pristupa i teksta istaknuo je nadbiskup Đuro Hranić, pohvalivši kvalitetu i opširnost bibliografije te vrijednost znanstvenog teksta: “Pripovijedate o radovima, tijeku radova, događajima, osobama, idejama pojedinih umjetnika, o pozadini pojedinih rješenja, o stavovima, razmišljanjima i intervencijama biskupa Strossmayera tijekom oblikovanja izvedbe pojedinih umjetničkih i zanatskih rješenja i zato je monografija vrlo čitka, u pojedinim momentima čak kao kakav roman koji nam otkriva niz zanimljivih detalja o pozadini nastanka pojedinih fresaka…”

Gradonačelnik Zoran Vinković i predsjednik Povjerenstva za organizaciju Strossmayerovih dana Ivica Mandić istaknuli su važnost đakovačke katedrale za Hrvatsku, kao i biskupa Strossmayera koji je dao neizmjeran doprinos napretku Hrvatske. Ova monografija dio je i inicijative postavljanja Strossmayerovog lika na novčanicu eura, kada bude uvedena u Hrvatsku, kao podsjetnik na sve što je biskup Strossmayer napravio za kulturu Đakovštine i Hrvatske te vrijednosti koje je postavio, a koje se čuvaju i danas. Radio Đakovo / foto: M. Muškić

 

 

divider