ĐAKOVO (TU) – „Uskrsnuo je! Nije ovdje. Ta anđelova riječ značila je početak neočekivanog obrata. Draga braćo i sestre, Isusov grob postao je od tada mjesto s kojega odjekuje poruka života. I ta poruka: Nije ovdje. Uskrsnuo je! temelj je i srce i naše kršćanske vjere“, rekao je đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić, predvodeći u đakovačkoj prvostolnici središnje euharistijsko slavlje na svetkovinu Uskrsa. 

U svojoj homiliji nadbiskup je govorio o Isusovom praznom grobu, koji je zbunio i blokirao Isusove učenike i Mariju Magdalenu. „Uzeti nekomu nešto znači ne dopustiti mu da uživa blagodat onoga što je stekao, počiniti mu nepravdu, oduzeti mu ono što znači njegov život te ga dovesti pred 'prazan grob'. Čovjek koji je u životu nešto postigao, stekao, ostvario, ne može se pomiriti s gubitkom stečenoga. Stalno se vraća na 'prazan grob'. 'Prazan grob' ga potpuno koči i zaustavlja“, rekao je nadbiskup.

Okupljenim vjernicima posvijestio je kako Uskrs uči da je gubitak dio ljudske stvarnosti, dio jutra i dio večeri, dio duha i dio tijela. „Uskrs nas poziva da se odmaknemo od 'praznoga groba', da se pitamo što je uzrok nepravde i smrti te iskustva praznine u ovome svijetu. A pitati se o tome znači odmaknuti se od sebe, od vlastitih sumnji, od groba vlastitih prava i onoga radi čega nam je srce puno nezadovoljstva i gorčine, izdići se iznad zadovoljenja minimalnih propisa onoga što se mora i od puke pravednosti te se otvoriti Bogu, njegovoj riječi, njegovoj ljubavi koja nas poziva na velikodušnu darovanost drugima, na obraćenje, i ne čekati da drugi počnu prema meni, nego ja započinjem prema drugima iskazivati dobrotu, solidarnost i ljubav“, isticao je nadbiskup Đuro.

U tom smislu nadbiskup je uputio i čestitku: „Čestitam bračnim drugovima koji se trude plivati protiv struje i vjerno ljube i poštuju svoga bračnoga druga i u dobru i u zlu, koji žive bračnu vjernost, trude se njegovati bračni dijalog i komunikaciju te obiteljsko zajedništvo i ljubav. Čestitam mladim ljudima koji s povjerenjem jedno u drugo imaju hrabrosti ući u brak, makar još nemaju puno toga osigurano i znaju da ih ne čeka lak životni put. Čestitam onima  koji ne računaju samo na svoje snage, nego imaju povjerenja i u Boga. Čestitam bračnim drugovima koji su prepoznali veličinu dara života i uzvišenost očinstva i majčinstva te su, unatoč životnim poteškoćama, svoju ljubav usmjerili prema rađanju i odgoju djece.

Čestitam onima koji ne dižu ruke od svoje domovine i ne gledaju samo svoj osobni probitak i materijalnu korist, nego ovdje ostaju i velikodušno te samozatajno se trude ovdje - kroz svoj rad i kroz svoja nastojanja - snažiti i promicati čestitost, poštenje, odgovornost, zauzetost, vrednovati sposobnosti i kompetencije; koji u politiku ulaze ne radi osobnoga interesa i probitka, radi svoga uhljebljenja, nego u želji konstruktivnog doprinosa uređenosti hrvatskog društva i zakonodavstva. Čestitam mladima koji ne traže željeni posao, nego prihvaćaju onaj kojega mogu dobiti i tu pokazuju svoje sposobnosti i svoju odgovornost prema poslu i prema poslodavcu. Čestitam i onima koji se ne boje rizika, koji se ne boje poduzetništva, nego imaju hrabrosti za iskorak i za novo, poštujući pritom i vrednujući svoje zaposlenike kao svoju predragu braću i sestre.“ 

Zaključujući homiliju nadbiskup je kazao kako nas povezanost osjetila i razuma te dijalog razuma i srca osposobljavaju da prepoznamo i uočimo i ono što je nevidljivo samom oku. „Ono bitno oku je skriveno. Srcem se najbolje vidi. Srce nas najviše otvara prema drugima. Samo srcem možemo premostiti onaj prostor takozvane 'ničije zemlje' koji uvijek postoji između osoba, nas i drugih, između našega svakodnevnog 'vidjeti' i 'povjerovati' drugima. Kristovo uskrsnuće nas poziva da ostanemo pribrani te da sačuvamo nadu i onda kad se čini da je sve gotovo i da su iscrpljene baš sve mogućnosti. Isusa su raspeli, pokopali, zatvorili su grob, apostoli su se počeli razilaziti. A onda je nastupio obrat. Kršćanin zato ne računa samo na svoje snage, nego uvijek ima povjerenja i u Boga te računa na njegovu pomoć. Draga braćo i sestre, želim Vam svima hrabrost i snagu uskrsne vjere!“ čestitao je nadbiskup Hranić.

Ljepoti uskrsnoga slavlja pridonijelo je i pjevanje Mješovitoga katedralnog zbora, pod vodstvom mo. Ivana Andrića. A. Banović

 

divider