OSIJEK (TU) - Korizma je mala škola evanđelja koja nas uči, opominje i zove. Želim li slušati taj glas, mijenjat ću se, provoditi post i nemrs čineći dobro svima i sebi, osluškivati Božji glas i otkrivati blago Svetoga pisma, rekao je vlč. Ivan Petričević, župnik biljske župe Bezgrešnog začeća BDM, predvodeći 15. ožujka večernju misu u retfalačkoj župnoj crkvi Uzvišenja sv. Križa u Osijeku.

Naime, vlč. Petričević je bio gost "Korizmene srijede s bivšim kapelanima" u Retfali, odazivajući se pozivu župnika vlč. Ivana Martića. Bivši je kapelan zahvalio za dobrodošlicu, na osobit način pozdravio "stare" župljane podsjetivši kako je imao mladu misu 4. svibnja 1975. godine i bio je župni vikar u Retfali dvanaest godina i tri mjeseca u vrijeme župnika vlč. Helmuta Schumachera te ga i danas, kaže, župljani oslovljavaju "naš kapelan" čime se diči jer mu je život u retfalačkoj župi priskrbio plodove trajnog zajedništva, kumstva i  nezaboravne trenutke u kojima je rasla župna zajednica i vjernici. I ove srijede prije mise križni put s početkom u 18 sati predvodili su članovi župnih skupina, dok je misu uz župnika suslavio župni vikar vlč. Robert Almaši.

Vlč. Petričević je na primjerima ispričao kako su katolici pozvati biti jedni drugima pomoć poput Šimuna Cirenca, Veronike... "Jesmo li bar u korizmeno vrijeme spremni na činjenje dobra za konkretnog čovjeka, za pomoć starici kojoj nema tko otvoriti vrata i reći toplu riječ? Koliko ima onih kojima nitko ne otvara vrata, unatoč očekivanju? Kao vjernici smo pozvani činiti dobra djela bratu čovjeku. Svatko od nas je dijete Božje, vrijedna slika Božja, vrijedna Božje ljubavi. Post, pokora, žrtve, molitva jesu vrijedna, izvrsna i korisna djela, ali ako sve to činim, a svoj život nisam darova(la)o osobi u potrebi, osamljenom, gladnom kruha i vode, onda post i djela nemaju smisla. Otvorite srce svome bratu! Danas, večeras Krist Gospodin ima tvoje i moje noge, tvoje i moje ruke, uši i, poput Šimuna Cirenca, treba nositi Gospodina vlastitim djelima!“ – istaknuo je propovjednik. N. Špoljarić

divider