OSIJEK (TU) – U ciklusu korizmenih događanja Udruga katoličkih intelektualaca u Osijeku ugostila je 17. ožujka lutkarsku predstavu Prva priča, autorski projekt Antonije Šašo, nastalu prema motivima Knjige postanka. Troje glumaca Antonija Šašo, Paola Slavica i Davor Kovač vještom su animacijom stolnih lutaka, zvučnom igrom i vizualno dojmljivom estetikom lutaka te scenografijom ispričali biblijsku priču o postanku i komunikaciji čovjeka i Boga, a sve kroz priču o prvom čovjeku Adamu, njegovom upoznavanju svijeta, o bezuvjetnoj ljubavi, o prvoj ženi Evi (čovjekici) i prijateljstvu.

Uvodeći u večernju predstavu na sceni Kluba knjižare Nova dr. Ružica Pšihistal, predsjednica UKI-ja, rekla je kako lutkarski govor nikoga neće ostaviti ravnodušnim pojasnivši kako je riječ o predstavi koja se razvila iz završnoga ispita iz lutkarske animacije na Umjetničkoj akademiji u Osijeku (UAOS) gdje je Šašo s predstavom (Prvi grijeh) diplomirala pod mentorstvom predavačice Tamare Kučinović i Ljudmile Fedorove, a autori scenografije i lutaka su Ria Trdin i Lovro Buva.

Prva priča izvedena je u produkciji kazališta Točka na i. Predstava je, od prve izvedbe 2013. i tada prikazana na Lutkokazu u Osijeku, doživjela niz izdanja te je 2016. prikazana na 2. Festivalu kršćanskog kazališta u Zagrebu.

Glumci su vještim scenskim pokretima i zvučnom igrom razigrano animirali lutke pričajući priču o stvaranju životinja, drveća i prvoga čovjeka, o igri, otkrivanju sebe (Tko sam?) i imenovanju stvorenja, otkrivanju samoće i drugoga, prijateljstvu između stvorenja i Stvoritelja (prijatelja), o životu u vrtu i prvomu grijehu čiji završetak ostavlja potresan poučan dojam. Razumjeli su to, dakako stariji, ali na svoj dječji način i najmlađa publika (osnovci i vrtićarci) koja je najglasnije pljeskala lutkama te ih poslije željela i dotaknuti. Nevenka Špoljarić

divider