STRIZIVOJNA (TU) - U Župi Svetog Martina biskupa u Strizivojni, u novootvorenom Pastoralnom centru „Mitar Dragutinac“, 16. ožujka 2017. održan je susret bračnih parova Velikokopaničkog dekanata. Na susretu su bili prisutni svećenici: preč. Marko Gačarić, dekan Velikokopaničkog dekanata, vlč. Andrija Križanović, domaćin, župnik u Strizivojni, vlč. Stjepan Šumanovac, župnik u Sikirevcima te vlč. Josip Blumenšajn, župnik u Donjim Andrijevcima. Skupu se odazvalo 66 vjernika Velikokopaničkog dekanata, a predavanje na temu susreta „Vjera – temelj braka“ održao je vlč. Ivo Tunjić, župnik iz Babine Grede.

Domaći župnik Andrija Križanović pozdravio je na početku sve okupljene, napose velik broj roditelja ovogodišnjih prvopričesnika, napomenuvši da u ovom vremenu korizme posebno treba preispitati i učvršćivati svoju vjeru. Predavač, vlč. Ivo Tunjić, započeo je predavanje prigodnom prezentacijom, koja je navodila sudionike da promišljaju o svom životu  i životu svoje djece kao o daru. Kamo krenuti? Toliko je staza, toliko stranputica. Kao roditelji, koje bi životne pouke dali svojoj djeci? Preispitajmo svoj odnos prema sebi samome. Koja je naša svrha, cilj? Kako nas bližnji doživljava? – neka su od pitanja o kojima su okupljeni promišali.

„Svakim danom možemo sebe potvrđivati da jesmo djeca Božja, a možemo Ga i odbacivati. Život kao dar ostaje i nakon okretanja od Boga, ali čovjek sebe osiromašuje udaljujući se od Boga. Život je dar koji nas obvezuje i prema sebi i prema drugima. Današnjem čovjeku upravo manjka svijesti – odgovornost za darovani život i sve sposobnosti…“ neke su od misli koje je predavač podijelio s okupljenima.

Osvrnuo se i na odnose među supružnicima, na bračni dijalog, istaknuvši kako je 'riječ' glavna hrana odnosa po njoj izričemo ono što jesmo te potaknuvši supružnike da njeguju bračni dijalog, dobre odnose i komunikaciju. Predavanje je završio prezentacijom kojom je naglasiti da Bog uvijek čini dobre stvari – ono što je u tom trenutku za nas najbolje, makar nam se to nekada i ne čini tako. Susret je završio domjenkom i kraćim druženjem. Janja Raguž

divider