VUKOVAR (TU) - Prema podacima vukovarskog Crvenog križa, koji su još uvijek nepotpuni jer u gradu i okolici živi popriličan broj onih koji su došli nakon poplave svojoj rodbini u gradu, u Vukovaru i njegovoj bližoj okolici živi blizu pet stotina osoba s poplavljenih područja Slavonske i Bosanske posavine. Većina njih smještena je po obiteljima, a njih oko devedesetak u hostel "Borovo" u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje.

Marijan Živković, i sam ratni prognanik iz 1991. godine, u svojoj obiteljskoj kući smjestio je 14 osoba iz Bosanske Posavine. Gospodin Živković ponavlja: "Gdje čeljad nije bijesna, ni kuća nije tijesna!" U hostelu "Borovo" žive uglavnom bračni parovi jer su sobe dvokrevetne. O njima se brine Ministarstvo socijalne skrbi, Crveni križ i Caritas Vukovarskog dekanata. Ljudi, iako poplavom pogođeni, uglavnom su zadovoljni. Radi se većinom o mještanima Gunje, Račinovaca i Rajeva sela. Svakodnevno u devet sati prije podne imaju priliku otputovati autobusima u svoja poplavljena sela, a navečer se vraćaju u Vukovar na konačište. Nedjeljama i blagdanima Caritas Vukovarskog dekanata omogućuje katolicima i grkokatolicima besplatan prijevoz autobusom od hostela do crkve na misu. U počecima je odaziv bilo poprilično mali, ali se iz nedjelje u nedjelju glas proširio i broj onih koji dolaze na misu se povećava, pa ih je na nedjelju Presvetog Trojstva bilo blizu pedeset.

Domaći župnik, fra Vjenceslav Janjić obećao je u ime Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, domaćeg nadbiskupa Đure Hranića i Caritasa Vukovarskog dekanata, svekoliku pomoć. Nadbiskup Hranić svako malo u svojim pohodima poplavljenim područjima naglašava kako mještani poplavljenih područja neće biti zaboravljeni i da ako ih svi ostave Crkva će im biti na pomoći. Tako je na Duhovsku nedjelju na području čitave Đakovačko- osječke nadbiskupije prikupljana novčana pomoć. Vukovarci su se rado odazvali ovoj akciji i uspjeh nije izostao. I ova akcija je pokazala da Vukovarci, iako još uvijek vidaju rane od nedavnog rata, imaju veliko i milosrdno srce kad je riječ o pomoći onima koji su, poput njih, u velikoj potrebi. Vjenceslav Janjić

divider