GUNJA (TU) - Šezdesetak vjernika Župe sv. Jakova iz Gunje bilo je u subotu, 14. lipnja na misi u Župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu. U želji da im pokažu svoju blizinu i potporu u ovim teškim danima koje proživljavaju nakon katastrofalne poplave koja je pogodila njihovo mjesto, dva prijašnja gunjanska, a sada slavonskobrodska župnika: Ivan Lenić, župnik Župe Gospe Brze Pomoći i Mato Matasović, župnik Župe sv. Josipa radnika i Župe sv. Nikole Tavelića organizirali su dva autobusa koja su vjernike Gunje toga dana prikupili po mjestima diljem Slavonije gdje su izmješteni. Susret je započeo u župi i svetištu Gospe Brze Pomoći gdje je euharistijsko slavlje uz brodske župnike, predvodio župnik gunjanske župe Josip Semialjac.

„Kao što je Marija u skrovitosti bila prisutna u Kani Galilejskoj, na isti je način sve ovo vrijeme prisutna s nama“. naglasio je u homiliji župnik Semailjac i svojim vjernicima naglasio: „Nismo sami jer nebeska Majka je uz nas. Na nama je samo da joj se prepustimo, otvorimo vrata svoje duše i srca da nas Duh Sveti prodahne, kako bi iz njega crpili snagu za svaki daljnji korak i nastojanja, kako bi još jedanput onako iz petnih žila zapeli i nosili se sa svim životnim poteškoćama, sa onim što nas je snašlo i što će nas snaći. Ako smo nadom, utjehom i pouzdanjem u nebesku pomoć oboružani, znajmo da nas baš ništa ne može toliko pokolebati, toliko shrvati, i uz blatnjavo tlo pritisnuti, da se ne bi mogli ustati.“ Župnik Semialjac Gunjancima je poručio da ne očajavaju, nego radosna srca, ispunjena mirom i sigurnošću da će sve biti dobro, uz zagovor majke Marije, s Gospodinom krenu naprijed. Posebno je zahvalio prijašnjim gunjanskim župnicima Leniću i Matasoviću što su im od samih početaka katastrofe na različite načine pomagali, a napose ovim hodočašćem pokazali koliko je uistinu veliko njihovo zajedništvo, bratska ljubav i blizina s vjernicima.

Molitvu vjernika predmolili su sami Gunjanci te iskazali sve svoje potrebe, kao i zahvale Gospodinu što je sačuvao njihove živote i svojom ih milošću sve ove dane u progonstvu krijepi i snaži. Ophodom oko crkve, pjesmom i molitvom pred Gospinim kipom, povjerili su se Gospi Brze Pomoći.

Potom su pohodili Župu sv. Josipa radnika i sv. Nikole Tavelića, gdje su se uz zajednički objed družili do popodnevnih sati. Župnici Matasović i Lenić, kao inicijatori ovog hodočašća nade i utjehe, bili su sretni što su mogli učiniti nešto za svoje bivše župljane. Naglasili su da ih raduje što mnogi njihovi vjernici na različite načine pomažu Gunjancima kako svojim radom u čišćenju kuća, tako i financijski i na druge načine, a uz to žele ostati samozatajni.

Bio je to dirljiv i radostan susret jer su se mnogi nakon progonstva iz svoje župe tek po prvi puta susreli. Među njima bile su i dvije redovnice iz Družbe Sestara naše Gospe koje više godina djeluju u Gunji, s. Patricija i s. Jasna. S. Patricija je naglasila da nimalo nisu iznenađeni pozivom svojih prijašnjih župnika u Slavonski Brod s obzirom da su i u Gunji puno radili i na duhovnom, i na materijalnom planu. Kako iz Brčkog, gdje je nakon poplave izmještena, svakoga dana dolazi u Gunju da bude blizu svojim vjernicima, poručila im je da dođu na svoja ognjišta, da ne očekuju od drugih pomoć, nego se međusobno povežu i ponovo grade. Na susretu su bile i redovnice Presvetog Srca Isusova iz Rijeke s provincijalnom glavaricom s. Nives Stubičar, koje su tom prigodom vjernicima iz Gunje dovezle pun kombi humanitarne pomoći. B. Lukačević

divider