ĐAKOVO (TU) - Predsjednik austrijskog Caritasa, g. Franz Küberl, posjetio je u petak 13. lipnja 2014. godine Đakovačko-osječku nadbiskupiju. U pratnji suradnika te ravnatelja Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, vlč. Ivice Rebića, u Nadbiskupskom domu u Đakovu primio ga je nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić.

"Danas smo ovdje u posjetu Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, ponajprije jer nam je poznato da se ovdje dogodila dramatična poplava i da su neka sela veoma teško pogođena. Otići ćemo posjetiti ta sela, zajedno s ravnateljem Caritasa, da vidimo što se ondje dogodilo i da procijenimo kakva bi pomoć za te ljude mogla doći iz Austrije. Upravo jer su kod vas ovako velike katastrofe, svi zajedno moraju pomagati, kako Vlada Republike Hrvatske, tako i Caritas. Unutar Caritasa, kao međunarodne obitelji, osjeća se solidarnost i osjećamo da trebamo pomoći", rekao je g. Küberl.

Nadbiskup Hranić izrazio je zahvalnost za ovaj posjet i interes austrijskog Caritasa. "Ponovno, nakon onog što se dogodilo u Domovinskom ratu, osjećamo solidarnost, blizinu i pomoć Crkve u svijetu, osjećamo kako je u tom smislu lijepo pripadati Katoličkoj Crkvi. Zahvalni smo za pomoć koju su nam spremni pružiti. Također, više bismo voljeli da postoji bolja suradnja među svim mjerodavnim institucijama i onima koji mogu pomoći. Na skupštini biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine jučer smo zaključili da ne trebamo čekati druge, već trebamo početi djelovati ondje gdje vidimo da je potrebno. Postavili smo prioritete prema kojima ćemo djelovati, popisat će se cjelokupna šteta i posvetit ćemo se onome što neće nitko drugi htjeti. Poručujem našim ljudima da naša nadbiskupija, naše župne zajednice, ostaju skroz s njima, dok se u potpunosti ne obnovi život u Cvelferiji. Crkva je trajno uz njih i neće ih ostaviti", poručio je nadbiskup Hranić.

Predsjednik austrijskog Caritasa tijekom dana je obišao poplavljena područja Nadbiskupije, kao i prostor buduće Caritasove Pučke kuhinje Slavonski Brod.

A. Banović

divider