SLAVONSKI BROD (TU) - Više nije ni zimski ni tranzitni, no Caritas je i dalje prisutan u centru u kojemu su smješteni migranti u Slavonskom Brodu. Nekolicina obitelji zatražila je azil te je premještena u Hotel Porin u Zagrebu, a u centru se nalazi 161 osoba. Aktivna su dva sektora, sektor 3 za obitelji s djecom i sektor 1 u kojemu su muškarci.

Caritasovi djelatnici ističu kako sve organizacije u Centru djeluju pod koordinacijom Hrvatskog crvenog križa i Ministarstva unutarnjih poslova. Centar je posjetio mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa, razgovarao je s djelatnicima i volonterima Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije te voditeljima drugih organizacija.

Nastoji se poboljšati boravak migranta u centru. Organiziraju se dnevni boravci s televizorima i video projekcijama te sportski prostori, a prostorija za sport bit će postavljena i u sektoru 3 u Caritasovu šatoru. Nabavljaju se razne društvene igre, organiziraju sati učenja engleskog jezika, kao i dječje igraonice koje već duže vrijeme UNICEF provodi u sektoru 3 Caritasova šatora. Za te radionice, koje se održavaju u jutarnjim i popodnevnim satima, Caritas je pribavio dvije nove flip chart ploče za pisanje s potrebnim markerima, 50 bilježnica, 64 crtaća bloka, 4719 drvenih bojica, 10 šiljila, prijenosni cd player te karte svijeta na engleskom jeziku.

Nastavljena je praksa podjele čaja po kojoj je Caritas postao prepoznatljiv u centru, a prošloga tjedna stigla je i dozvolu za podjelu crnog čaja za doručak, koji je migrantima najdraži. Sada ga migranti mogu pripravljati sami, po svom ukusu, kažu iz Caritasova tima u Slavonskom Brodu te naglašavaju: „Sretni smo kada vidimo zadovoljne reakcije ljudi zbog kojih smo prisutni u centru. Naši djelatnici i volonteri omiljeni su među djecom te se uvijek za vrijeme podjele čaja igraju s njima. Djeca im oduševljeno trče u susret kada ulaze u sektor, a i naši djelatnici vole provoditi vrijeme s njima.“

Irena Marinović

divider