SLAVONSKI BROD (TU) - Koordinatorice Caritasovih volontera na terenu: Margareta Gregić, Irena Marinović i Dunja Jurić, u zajedništvu sa Crvenim križem, priredile su u ponedjeljak, 21. ožujka majkama koje trenutno borave u zimskom prihvatnom tranzitnom kampu u Slavonskom Brodu malo iznenađenje za Majčin dan, koji se u njihovoj domovini, iz koje su morali izbjeći, slavi 21. ožujka.

Zapazivši kako su unatoč nedostatnim uvjetima u kampu žene uredne i drže do svoga izgleda, pažljive Caritasove djelatnice za njih su uz čestitke pripremile simbolične darove: mirise, šminku i druge sitnice za osobnu upotrebu. Tom veselom događaju u kampu posebnu su radost unijela djeca, koja su i Caritasove volonterke i svoje majke nagrađivali velikim pljeskom i radosnim poklicima. U svoj patnji koja ih je snašla, bio je to mali znak pažnje, ali velika radost majkama, koje su se doista iznenadile i zahvalile.

S njima je bila i glasnogovornica Policijske uprave Brodsko-posavske Kata Nujić, koja je naglasila da je od 3. studenoga prošle godine do sada kroz kamp u Slavonskom Brodu prošlo 347.152 migranta o kojima su uz policiju i vojsku brinule još 24 nevladine organizacije. Ustvrdila je kako su svi bili u jednom duhu zajedništva na dobrobit ljudima te je na taj način i u toj situaciji Hrvatska doista pokazala humano lice. Dodala je kako od 5. ožujka nema više ulazaka migranata u Hrvatsku, pa ni u kamp u Slavonskom Brodu u kojem je trenutno 197 migranata, koji su u postupku readmisije, odnosno čekaju povratak u zemlju iz koje su došli. Koordinatorice volontera naglasile su kako su od prvoga dana volonteri bili prisutni 24 sata, kroz distribuciju čaja, podjele odjeće, obuće, higijenskih setova te se trudili dati maksimalni doprinos kroz tranzicijski dio. Kako se situacija promijenila i volontera je tek desetak, trude se i dalje biti prisutni na način koliko je u njihovoj mogućnosti, pa su im u nedjelju 20. ožujka vjerodostojno pripremili proslavu njihove 1395. Nove godine. Ni jezik nije bio barijera pa su se uz pjesmu i ples družili u kampu. B. Lukačević

divider