SLAVONSKI BROD (TU) - U razdoblju od 25. veljače do 2. ožujka u Zimski tranzitni centar u Slavonskom Brodu u ušlo 2.826 migranata. Tijekom navedenoga perioda vlakovi su u centar stizali rijetko, a pri dolasku vlaka u njemu je bilo oko 500 migranata.

U centru su prisutni i migranti koji su vraćeni sa slovenske granice. Vlakovi koji njih dovoze se ne najavljuju, volonteri nemaju pristupa tom dijelu centra, no Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije i njih opskrbljuje čajem, kao i sve druge migrante koji prolaze kroz centar na svom putu. Tijekom distribucije od pomoći je i nova metalna izolirana burad za čaj jer čuva toplinu, pa volonteri ne moraju po nekoliko puta ići po vrući čaj već imaju više vremena posvetiti se bližnjima u potrebi.

I dalje se obavljaju redovite aktivnosti u centru. S obzirom da je malo toplije vrijeme više nije toliki interes za kape i rukavice, no volonteri Caritasa su uz čaj, vrećice i deke, dijelili i obiteljske ruksake s higijenskim potrepštinama. Tijekom ovoga tjedan podijeljeno je 1.580 litara čaja i 7.950 Caritas čaša; 630 Caritas vrećica, 325 Caritas deka, 329 ženskih čarapa, 455 muških čarapa, 360 dječjih čarapa, 52 obiteljska ruksaka s higijenskim potrepštinama, rukavicama i šalovima.

Koordinatorice Caritasa – Margareta Gregić, Irena Marinović i Dunja Jurić ističu kako su u centru i dalje neophodno potrebni volonteri, napose kada Caritas distribuira čaj, koji se kuha bez obzira na dolaske vlakova, jer je potreban za migrante povratnike. M. Gregić/I. Marinović

divider