SLAVONSKI BROD (TU) - U razdoblju od 18. do 24. veljače u Zimski tranzitni centar u Slavonskom Brodu ušlo je 2.492 migranta (893 muškarca, 626 žena, 973 djece). U ambulanti je pregledano 179 osoba; 38 osoba smješteno je u stacionar; bilo je 12 hitnih slučajeva; 500 korisnika imala je Služba za pružanje psihološke pomoći, a spojeno je 15 obitelji.

 Volonteri Caritasa obavljaju redovite aktivnosti kuhanja i distribucije čaja u eko čašama te deka i vrećica. U navedenom razdoblju podijeljeno je 1.075 litara čaja, 4.770 eko čaša, 500 vrećica, 280 flis deka, 209 muških šalova, 336 ženskih rukavica, 215 dječjih rukavica, 48 dječjih setova. Tijekom 25. veljače centar su posjetili ravnatelji Hrvatskog crvenog križa iz cijele Hrvatske, a razgledajući centar posjetili su i šator u kojemu Caritas kuha čaj.

Koordinatorice, Margareta Gregić, Irena Marinović i Dunja Jurić, ističu da su vlakovi ili autobusi tijekom tjedna dolazili rijetko. Migranti dolaze autobusima te čekaju po nekoliko sati u sektorima prije nego što nastave svoj put za Sloveniju. S obzirom na situaciju, volonteri Caritasa ponovno su počeli raditi u sektorima, što ih je razveselilo, jer kako kažu - tako mogu prići bliže ljudima i puno više pomoći. Rado odvajaju vrijeme za igru s djecom kako bi mališani zaboravili na neizvjesnu svakodnevicu. Uz to što volonteri pomažu djeci, i djeca ponekad pomažu volonterima. Tako su brat i sestra iz Sirije pomogli točiti i dijeliti čaj svojim sunarodnjacima, što je izazvalo smijeh i oduševljenje. Osim onih koji svoj put nastavljaju prema Sloveniji, u centar su se tijekom cijeloga tjedna smještali i migranti vraćeni sa slovenske granice.

Tijekom narednih dana Caritas će uz čaj, deke i vrećice dijeliti i čarape. Pristigla je pošiljka od 10.000 pari čarapa za muškarce, žene i djecu. Zamjetno je da kroz centar prolazi sve više djece i novorođenčadi, a 24. veljače rodila se i šesta beba u Slavonskom Brodu, dječak Abdulah. Od početka djelovanja Zimskog tranzitnog centra volonteri Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije odradili su 6178 volonterskih sati. Koordinatorice ističu da se smanjio broj volontera u noćnim smjenama, pa pozivaju sve zainteresirane da se uključe u volontiranje. M. Gregić/I. Marinović

divider