SLAVONSKI BROD (TU) - Zimski tranzicijski centar u Slavonskom Brodu 16. veljače posjetio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić u pratnji tajnika Nadbiskupskog ordinarijata, vlč. Pavla Mikulčića. Dočekala ih je koordinatorica Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije Irena Marinović. Nadbiskup se iznenadio miru i tišini koji je vladao u centru. Došao je pozdraviti i ohrabriti volontere Caritasa, a razgovarao je i s ravnateljem Hrvatskog Caritasa, mons. Fabijanom Svalinom.

Od početka veljače u centar je ušlo 30.718 migranata, a od početka rada centra njih 341.014. U razdoblju od 11. do 17. veljače u centar je ušlo 11.048 izbjeglica (4.122 muškarca, 2.570 žena, 4.356 djece). U tom razdoblju Caritas je pomogao 8 030 izbjeglica, ističu koordinatorice Margareta Gregić, Irena Marinović i Vlatka Jurić. U istom razdoblju u ambulanti je pregledana 110 osoba; 21 osoba smještena je u stacionar; bilo je 4 hitna slučaja; 596 korisnika imala je Služba za pružanje psihološke pomoći, a spojeno je 29 obitelji. Od početka tjedna tijekom 48 sati u centar ulazi samo jedan vlak, a redoviti, ustaljeni dolasci vlakova se otkazuju. Vlakovi s migrantima vraćaju se u centar, a radi se o onima koje Slovenija ne prima jer nisu iz ratom pogođenih zemalja, kako izvještavaju mediji.

Caritas i dalje nastavlja s redovnim aktivnostima kuhanja i distribucije čaja, a od ovoga tjedna čaj se dijeli u ekološkim čašama s vlastitim logom. Nastavljena je i podjela kapa, šalova, rukavica, deka, i vrećica. Podijeljeno je 1640 litara čaja i 7780 čaša, 1630 vrećica, 580 deka, 440 kapa, 1.085 šalova, 896 rukavica za odrasle, 914 rukavica za djecu, 741 dječji set (kapa i šal) te 100 jakni.

U pomoć se priteklo i organizacijama Adra i JRS kojima je na privremeno korištenje ustupljeno mjesto u skladištu iznajmljenom za potrebe Caritasa. Obje organizacije svoje su donacije uskladištile, a kako se radilo o velikim količinama, pri istovaru su pomogli volonteri Hrvatskog crvenog križa, Volonterskog centra Slavonski Brod, JRS-a, Udruge Baptista i Caritasa, što je ponovno potvrdilo pohvalnu međusobnu suradnju. Od 13. veljače volonterima Caritasa svakoga dana osiguran je ručak iz Pučke kuhinje te se na taj način riješio problem ukidanja toploga obroka u centru. M. Gregić/I. Marinović

 

 

 

divider