SLAVONSKI BROD (TU) - Zimski tranzitni centar u Slavonskom Brodu 2. veljače posjetili su predstavnici Caritasa Italija, a dočekali su ih predstavnici Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije. Peteročlanu ekipu zanimalo je kako djeluje Zimski tranzitni centar, koje su aktivnosti Caritasa i što je potrebno kako bi Caritas i dalje uspješno djelovao u korist migranata.

Tijekom razgledanja centra imali su priliku susresti i migrante koji su prošli registraciju te su bili na odlasku, razgovarali su s glasnogovornicom PU brodsko-posavske Katom Nujić te s Antom Principom, jednim od volontera Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije. Gosti su mogli vidjeti šator Caritasa, krevete koje je Caritas iznajmio, vojnu kuhinju te distribucijski šator gdje im je pojašnjeno što čine volonteri Caritasa prilikom prolaska izbjeglica.

Željeli su posjetiti i skladište Crvenog križa, gdje ih je poveo Teni Čuček. Interesirali su se što je potrebno Caritasu za nastavak djelovanja te mogu li volonteri iz Italije doći volontirati u ovaj tranzitni centar. Koordinatorica Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije Margareta Gregić dala je potvrdan odgovor i izrazila nadu u takvu suradnju. Istaknula je i dobre odnose s volonterima drugih nevladinih udruga. Goste su zanimale i poteškoće s kojima se volonteri svakodnevno susreću. Predstavnici Caritasa Italija zahvalili su na gostoprimstvu, pohvalili rad i entuzijazam djelatnika i volontera Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije te izrazili želju i dalje pratiti što se događa u Zimskom tranzitnom centru.

Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo nas je kako je tijekom 2. veljače u Hrvatsku ušlo 822 migranta, u centru ih je ostalo 29, a od početka migrantske krize u našu zemlju ušlo je 622.938 migranata. Od ponoći do 9 sati 3. veljače nije bilo ulazaka u zemlju. Margareta Gregić

divider