SLAVONSKI BROD (TU) - Koordinatorice Margareta Gregić, Irena Marinović i Dunja Jurić te 37 volontera Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije i dalje je aktivno u Zimskom tranzitnom centru u Slavonskom Brodu. Od početka migracijske krize pa do 19. siječnja u Republiku Hrvatsku ušlo je 597 566 migranata. Od početka djelovanja centra u Slavonskom Brodu volonteri su odradili 4757 sati, a Caritas je među malobrojnim organizacijama koje su i dalje tijekom 24 sata prisutne u centru.

Smanjen priljev migranata

Koordinatorice Caritasa izvijestile su kako je u razdoblju od 11. do 18. siječnja u Zimski tranzitni centar ušlo 14.568 osoba, od toga je 6.924 muškaraca, 3.108 žena i 4.536 djece.U istom razdoblju zabilježeno je 264 korisnika ambulante, 75 korisnika stacionara i 15 slučajeva za hitnu pomoć. Služba za pružanje psihosocijalne pomoći imala je 916 postupanja, a spojeno je 46 obitelji.Sredinom tjedna u kamp su stizala dva do tri vlaka dnevno, da bi se do kraja tjedna dolasci vlakova prorijedili tako da je tijekom 24 sata stizao samo jedan vlak, najčešće oko 3 sata u noći.Izbjeglice su se u centru zadržavale maksimalno tri sata, koliko traje najduža registracija, ovisno o njihovu broju. Nisu ih smještali u sektore već odmah nakon izlaska iz vlaka i registracije, ulaze u tranzitni šator gdje dobivaju sve što im je potrebno (odjeća, liječnička pomoć, hrana, voda) te se ponovno ukrcavaju na vlak za Sloveniju.Uvjeti u kampu su malo lakši jer nema snijega, no iznimno je hladno, osobito noću, pojašnjavaju koordinatorice.

Ističu i kako je Caritas dobio dozvolu za samostalnu distribuciju odjeće, tako da više ne ovise o Hrvatskom crvenom križu, kao i mjesto za volontere gdje odjeću i obuću mogu dijeliti. U navedenom razdoblju podijeljeno je 1175 litara čaja, 155 kg zimske obuće, rukavica, šalova i čarapa te 6000 plastičnih čaša. Zalihe čaja se brzo troše, ali i redovito obnavljaju, naglašavaju. Tijekom proteklog razdoblja za aktivnosti Caritasa interesirala se Nova TV i Slavonskobrodska televizija. S obzirom da su dolasci migranata smanjeni, volontere se zove po potrebi, a koordinatorice se izmjenjuju u centru tijekom cijelog dana.

Otežan rad zbog hladnoće

Od 5. do 11. siječnja, s obzirom na snijeg i temperature do –11 stupnjeva, djelovanje u Zimskom tranzitnom centru bilo je otežano. Zbog bolesti, ali i zimskih praznika, nedostajalo je volontera, pa su koordinatoricama u pomoć pritekli volonteri drugih organizacija, a pomagali su i sami migranti, što je izazvalo oduševljenje i smijeh. Vlakovi su u tom razdoblju dolazili često, i do četiri vlaka u 24 sata, vojna kuhinja radila je neprestano, a grijale su plinske peći i dvije grijalice na struju, no ni to nije bilo dovoljno da se ugrije šator. Vremenske nepogode nisu pokolebale najustrajnije, pa se do kraja tjedna broj volontera i povećao. Kao i do sada dijelili su čaj, no i rukavice i šalove, cipele i čarape. Pružali su pomoć prilikom odvođenja liječniku i brinuli za djecu. Caritas je postao poznat po gostoljubivosti i uslužnosti. Uz redovite aktivnosti, volonteri su se trudili i oko prikupljanja boca koje su prodavali i na taj način prikupljali sredstva za potrebe volontera, koji nisu plaćeni za svoj rad, ali rado i ustrajno dolaze pomagati.

Soliarnost i suosjećanje

Tijekom 29. i 30. prosinca u kamp u Slavonskom Brodu vlakovi su dolazili i do četiri puta, a količine čaja koje su volonteri kuhali povećavale su se. Tijekom 29. prosinca pripremljeno je 400 litara čaja, a od ponoći do podneva 30. prosinca 150 litara. Potrebe za čajem su velike i tražili su ga svi migranti, kao i volonteri i djelatnici zimskog centra. Stoga su dragocjene donacije koje su pristigle, a posljednja je bila u iznosu 3000 kn, što je dovoljno za opskrbu čajem u trajanju od 2 tjedna, a ako se poveća broj izbjeglica i kraće. Druga potreba izbjeglica jest nešto slatko, pa se nastoji osigurati malih pakiranja čokoladica i bombona. U zimskim danima velika je potreba za kapama, šalovima i rukavicama te toplim čarapama, a zalihe vrlo brzo nestaju. Donacije domaćih i inozemnih pojedinaca i organizacija, kao znak solidarnosti i suosjećanja s migrantima i volonterima, pristižu u skladište Caritasa u različitim vremenskim razmacima. M. Gregić/M. Kuveždanin

 

divider