SLAVONSKI BROD (TU) - Volonteri Caritasa koji djeluju u zimskom tranzitnom kampu (privremenom utočištu za migrante) u industrijskoj zoni Bjeliš u Slavonskom Brodu, organizirali su u subotu, 19. prosinca predbožićni koncert za volontere svih humanitarnih organizacija prisutnih u kampu. Na koncertu je bio prisutan i nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić. Sve su pozdravile koordinatorice Caritasovih volontera Margareta Gregić i Irena Marinović.

Svojim nastupom oduševili su gosti iz Đakova - Zbor mladih Amadea, koji djeluje pri istoimenom Centru za osobe sa psihosocijalnim potrebama pri samostanu Milosrdnih sestara Sv. Križa, KUD "Zora" iz Piškorevaca čiji su članovi bili odjeveni u tradicionalnu narodnu nošnju te bend volontera - dvije sestre i brat Pešorda te Marija Mažar. Tijekom koncerta kroz slajdove fotografija prikazivan je dosadašnji rad volontera svih humanitarnih organizacija koje djeluju u kampu.

Vidljivo radostan, čestitajući Božić volonterima, nadbiskup Hranić naglasio je kako su u duhu Božića, koji ima snažnu humanističku poruku, izvođači navijestili u čije su ime tu i koja je krajnja motivacija ljudi na ovoj zemlji. „Kao volonteri Caritasa iz svog dubokog vjerničkog uvjerenja obilježenog Isusovim riječima Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste, stavljate se ovdje u službu Boga, koji je uzeo ljudski lik, postao čovjekom, stavio se u službu čovjeka, i nastojite biti bližnji onima koji su ovdje u prolazu. Izbjeglička kriza izaziva mnoga pitanja, no, kada imate konkretne ljude u potrebi, naše je ne da filozofiramo, nego da pomažemo, olakšamo tim ljudima njihovu tegobu", poručio je nadbiskup. Uputio je apel odgovornima u političkom životu na različitim europskim i međunarodnim forumima da se ozbiljno suoče s uzrocima krize i nađu rješenje za te ljude koji toliko pate.

Ponosan na pedesetak volontera, koji u kampu rade u tri smjene te uz ostale aktivnosti u ove hladne dane, dijele izbjeglicama čaj, a djeci slatkiše, bio je i ravnatelj Caritasa slavonskobrodskih dekanata vlč. Markan Kormanjoš. On je naglasio kako svojim radom u kampu pokazuju svoju humanost, kršćansko lice – "to tjelesno djelo milosrđa da kao kršćani moramo ugostiti, moramo pohoditi, moramo gladna nahraniti, žedna napojiti, moramo biti oni koji ćemo u ovoj Godini milosrđa doista biti milosrdni."

"Radimo i nastupamo doista timski što pokazuju i rezultati, jer od početka rada kampa u Slavonskom Brodu do sada, nije zabilježen nijedan incident, a kroz kamp je dosada prošlo 205.063 ljudi", posvjedočio je zamjenik voditelja kampa Predrag Jaružanin, koji je s djelatnicima MUP-a također bio nazočan na koncertu. Druženje je nastavljeno uz topli čaj, kolače i kuhano vino, koje su svojim gostima u toplom i u duhu Božića okićenom šatoru, priredile vrijedne Caritasove volonterke. Brankica Lukačević

divider