SLAVONSKI BROD (TU) - Obredom otvaranja “vrata milosrđa“ i svečanim večernjim euharistijskim slavljem u nedjelju, 13. prosinca u župnoj crkvi i svetištu Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu, kao određenoj oprosnoj crkvi, otvorena je izvanredna Sveta godina milosrđa. Kao izaslanik đakovačko-osječkoga nadbiskupa to svečano i dojmljivo slavlje u Slavonskom Brodu predvodio je generalni vikar mons. Ivan Ćurić, koji je s okupljenim svećenicima, bogoslovima i ministrantima u ophodu došao pred župnu i proštenišnu crkvu, ispred koje je čekao lijep broj vjernika, a drugi su već prethodno ispunili samu crkvu i sakristiju.

Nakon sviranja brodske Limene glazbe i prigodnih pohvala pred novim, a zatvorenim vratima crkve čitani su početni retci Bule pape Franje „Lice milosrđa“ o najavi Jubileja milosrđa. Uslijedila je molitva, kojom je predsjedatelj Ćurić blagoslovio i kađenjem odao počast novopostavljenim, prigodno okićenim vratima crkve, potom ih svečano otvorio i u procesiji sa svećenicima, asistencijom i drugim vjernicima kroz njih ušao u crkvu. Ističući kako nas Godina milosrđa poziva na duboko iskustvo milosti i pomirenja, blagoslovljenom je vodom poškropio sve vjernike. Potom je nastavljeno euharistijsko slavlje u kojem su vjernici sudjelovali s izrazitom sabranošću i pobožnošću.

„Izvor duboke, pune i trajne radosti počiva u doživljaju Božje blizine. To je i to treba biti trajno iskustvo svakog kršćanina. Upravo ta Božja blizina nama je zasjala u Isusu. Zato je njegovo rođenje najradosniji događaj u povijesti“, naglasio je na početku homilije mons. Ćurić. Podsjetio je da nam je Isus Krist objavio Boga, koji se prignuo do naše stvarnosti i tako pokazao lice Božjeg milosrđa.

„Papa Franjo nam, pozivajući nas na Izvanrednu jubilarnu godinu, jasno želi dati do znanja da je milosrđe zapravo srce, samo središte naše vjere“, rekao je i dalje naglasio da nas Papa poziva na stalno razmatranje otajstva milosti, koje je vrelo radosti, spokoja i mira, te naše spasenje ovisi o njemu.

Nastavio je kako Sveti Otac želi ovom jubilejskom godinom pokrenuti suvremeni svijet da živi i nosi milosrđe u vlastitu sredinu. „Radost je samo tamo gdje je Bog. Zato smo pozvani svima donositi iskustvo Božje blizine, to nam je poziv, zadaća, naš put posvećenja i ostvarenja kršćanske vjere… Po papi Franji u ovoj Godini pozvani smo upoznavati i susresti lice milosrdnoga Oca na putu svoga obraćenja u dubokoj iskrenoj ispovijedi, svjedočiti svojim životom njegovo milosrđe, ponovo otkrivati onaj tradicionalni nauk o tjelesnim i duhovnim djelima milosrđa, kako bi prepoznali bijedu ovoga svijeta, rane ljudi koji su lišeni dostojanstva, čuli njihov vapaj i pritekli im u pomoć“ – naglasci su iz propovijedi predsjedatelja.

„U godini dekanatske duhovne obnove ovaj smo grad nazvali 'moj kršćanski grad', a ovo drago Gospino svetište možemo doživjeti kao pobožno i toplo srce ovoga grada. Time pokazujemo da smo u Isusu upoznali izvor neprolazne životne radosti i da njega uvijek želimo naviještati i svjedočiti“, poručio je na kraju homilije vikar Ćurić.

U prigodno sročenoj molitvi vjernika moljeno je za božansku pratnju u ostvarenju jubilejskih zadataka, kao i u molitvi pape Franje izrečenoj – uz poklike milosrđu Gospodnjem – neposredno nakon pričesti.

Vidljivo radostan, budući je okružnicom nadbiskupa Hranića uz još tri crkve u Nadbiskupiji župna i proštenišna crkva kojoj je upraviteljem, a koju svakoga „osmoga“ u mjesecu kada se časti Gospa Brze Pomoći, pohodi tisuća hodočasnika, sada proglašena jubilejskom oprosnom crkvom, župnik Lenić je iznio glavne poticaje okružnice nadbiskupa Đure.

Najavio je da će vjernici tijekom čitavog razdoblja jubileja prigodom pojedinačnih ili zajedničkih pohoda jubilejskim crkvama, tako i ovoj crkvi, uz ispunjavanje potrebnih uvjeta (pristup ispovijedi, sudjelovanje u euharistiji i molitve na nakane Svetoga Oca), moći zadobiti milost potpunoga oprosta za sebe ili svoje pokojne. Najavio je zatim jubilejsko hodočašće vjernika Slavonskobrodskoga dekanata u đakovačku prvostolnicu u nedjelju, 28. velječe, te druga događanja na nadbiskupijskoj i župnoj razini. Znakovitim pozivom nakon blagoslova: „Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš nebeski“ predsjedatelj je zaključio svečano slavlje, koje je pjesmom animirao veliki pjevački zbor domaće župe pod vodstvom s. Monike Zvonarek, a u uvodnom obredu otvaranja „vrata milosrđa“ sudjelovala je ženska pjevačka skupina „Ad astra“. Samoj svečanosti prethodila je molitva krunice i pjevanje zaziva Božjem milosrđu. Brankica Lukačević

divider