SLAVONSKI BROD (TU) - Volonteri i djelatnici Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije i dalje su prisutni u Zimskom tranzicijskom kampu u Slavonskom Brodu te obavljaju redovite dužnosti.Od ponoći do 21 sat dana 10. prosinca u Republiku Hrvatsku ušlo je 2.076 migranata, a u prihvatnom centru u Slavonskom Brodu nije bilo osoba. Od početka migracijske krize u Republiku Hrvatsku ušlo je 488.402 migranata, obavijestio je MUP na svojim mrežnim stranicama.

 Volonteri tvrde kako se od početka mjeseca broj migranata smanjio te su u prvom tjednu prosinca u kamp bili prevoženi jednom ili dva puta dnevno. No, već u drugom tjednu prosinca migranti pristižu u većem broju. Volonteri Caritasa i dalje kuhaju i distribuiraju čaj te pomažu u ostalim aktivnostima. U posjet im često dolaze gosti koji sa sobom donose donacije, a sve se skladišti i distribuira po potrebi. „Drago nam je zbog donacija, to više jer vidimo da se čak i oni koji nisu članovi Caritasa, zanimaju za naš rad“, ističu volonteri. Caritas je organizirao radionice izrade ukrasa za bor koji je donirao MUP. Radionice su se odvijale u šatoru za ručak, dva sata prijepodne i dva sata poslijepodne. Izrađeni su ukrasi s logom svih organizacija, a u izradu su se uključili svi volonteri te su na taj način stečena i nova poznanstva.

Caritas je uz blagdan sv. Nikole, 6. prosinca darivao paketima slatkiša sve volontere nevladinih udruga, djelatnike policije, vojske, ministra Ostojića i njegovu zamjenicu što su svi radosno prihvatili te srdačno zahvalili na tom znaku pažnje.

U kampu je 5. prosinca proslavljen i Međunarodni dan volontera, a za organizaciju je bila zadužena Isusovačka služba za izbjeglice (JRS). Svi volonteri okupili su se u šatoru za sastanke i uz prigodne riječi ministra Rajka Ostojića, dobili su zahvalnice za rad. Među ostalim organizacijama, svoj rad predstavio je i Caritas. Dan ranije, 4. prosinca predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović organizirala je primanje za volontere koji djeluju u kampu. Uime Caritasa išao je Mato Jozak te je on bio jedan od troje volontera koji su predsjednici predstavili rad svoje organizacije.

Uz svakodnevne posjete djelatnika lokalnih i nacionalnih medija, volonteri su istaknuli dolazak jedne egipatske televizije koja je radila dokumentarac o izbjegličkoj krizi te su ih snimili kako kuhaju čaj i pitali ih o njihovu angažmanu u kampu, a u tijeku je i snimanje televizijske kuće iz Vatikana.

Za božićne blagdane Caritas organizira božićni koncert koji će se održati 19. prosinca u prostorijama šatora za ručak. Koncert će se održati u večernjim satima a nastupat će Zbor mladih Amadea koji djeluje pri istoimenom centru za osobe sa psihosocijalnim potrebama u samostanu Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu te KUD „Zora“ iz Piškorevaca. Na koncertu će nastupati i volonteri Caritasa, a prijepodne će peći fritule za sve goste. Margareta Gregić

 

divider