SLAVONSKI BROD (TU) - Od ponoći do 9 sati 9. studenoga u Republiku Hrvatsku ušlo je 1.058 migranata, a u prihvatnom centru u Slavonskom Brodu nalazi se 1.062 osobe. Od početka migracijske krize u Republiku Hrvatsku ušlo je 342.767 migranata. I dalje se očekuje veliki pritisak izbjegličkog vala iz Republike Srbije, upućuje MUP na svojim mrežnim stranicama.

 U zimskom tranzicijskom kampu u Slavonskom Brodu volonteri Caritasa prisutni su od prvoga dana njegova otvaranja. Tijekom prvoga tjedna djelovanja od 3. do 8. studenoga migranti su u kamp stizali prema utvrđenom rasporedu, a volonteri su obavljali redovite dužnosti, no ipak nešto manjeg opsega nego u Opatovcu. Svaka četiri sata vlak je dovozio oko 1.000 osoba u kamp koje su se smještale u prazne sektore. Volonteri su dijelili skuhani čaj i slatkiše. To više nisu u mogućnosti činiti na samom ulazu u kamp pri registraciji migranata već su prisutni u sektorima. Pomažu i u distribuciji odjeće. Raspoređeni su u sve tri smjene, a u noćnoj smjeni surađuju s volonterima Reimara. Volonterke su pomagale Unicefu u brizi oko djece te su i same donacijama pomagale najmlađe migrante.

Volontere su 8. studenoga u pratnji ravnatelja Caritasa Slavonskobrodskih dekanata, vlč. Markana Kormanjoša posjetili gosti iz Švedske. S obzirom da nisu akreditirani nisu mogli ući u kamp, no posjetili su skladište Caritasa gdje su smještene donacije koje su darovali. Opisano im je kako djeluje kamp i na koji način pomažu volonteri. Donirali su četkice za zube, paste, vlažne maramice i britvice.

Kamp je tijekom 5. studenoga posjetio i ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, dr. Drago Tukara, a 6. studenoga đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. Izrazili su zadovoljstvo radom kampa, a nadbiskup je posebno istaknuo zadovoljstvo međuljudskim odnosima i prijateljstvima koja su sklopljena u kampu. Uz Margaretu Gregić, volontere u kampu u Slavonskom Brodu koordinira i Irena Marinović. M. Gregić/TU

divider