- FOTOGALERIJA -

SLAVONSKI BROD (TU) - Nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić posjetio je 6. studenoga zimski tranzitni kamp u Slavonskom Brodu. Nekoliko puta nadbiskup Hranić posjetio je kamp u Opatovcu, no ovo je bio njegov prvi posjet novom kampu.

Dočekali su ga djelatnici i volonteri, a odmah pri dolasku primljen je u „ured“ Caritasa, jedan od kontejnera koji je Caritas dobio na upotrebu dok djeluje u kampu.

Mons. Hranić razgovarao je s volonterima te u njihovoj pratnji započeo obilazak kampa. Bio je u šatoru od 600 kvadratnih metara koji je Caritas iznajmio za prihvat izbjeglica. Šator se grije i opremljen je s krevetima na kat, također donacijom Caritasa. Dopremljeno je 500 kreveta na kat od kojih je jedan dio već sastavljen, za što je odgovorna Hrvatska vojska. Nadbiskup je posjetio i šator u kojemu su vojnici te improviziranu radionicu u kojoj se sastavljaju kreveti. Izrazio je zadovoljstvo vidjevši kako Caritas ima izvrsnu suradnju s Hrvatskom vojskom.

Putem je susreo i članove drugih nevladinih humanitarnih organizacija s kojima je razgovarao o radu u kampu. Posjetio je sve sektore, a posebno se zadržao u kontejneru za ranjive skupine gdje je zadržana majka prvog novorođenčeta rođenog u slavonskobrodskoj bolnici. Razgovarao je i slikao se sa čitavom obitelji, a posebno su ga razveselila djeca, ponudila su slatkiše koje su i sami dobili od volontera Caritasa.

Nadbiskupu je posjetio i skladište u kojemu se kuha čaj, što je već poznata aktivnost u kampu. Prije odlaska dao je izjavu za HRT te je pružio podršku svim volonterima, organizacijama, vojsci, policiji, djelatnicama Caritasa, koordinatoricama Margareti Gregić i Ireni Marinović te vlč. Markanu Kormanjošu, predstavniku Caritasa domaćeg, Slavonskobrodskog dekanata.

Srdačan je bio susret i s Katarinom Zorić, glasnogovornicom Hrvatskog Crvenog križa te generalom Ivanom Jurićem, voditeljem kampa. Nadbiskup je još jednom izrazio zadovoljstvo svime što je vidio, napose jako dobrim međuljudskim odnosima koji su temelj za dobru suradnju. M. Gregić/Tiskovni ured

- FOTOGALERIJA -

 

 

divider