OPATOVAC (TU) - Od ponoći do 9 sati 2. studenoga u Republiku Hrvatsku ušlo je 3.462 migranta, a trenutno je u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu 3.033 osobe. I dalje se očekuje veliki pritisak izbjegličkog vala iz Republike Srbije, a od početka migracijske krize u RH je ušlo 307.133 migranta.

Volonteri Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije tijekom vikenda djelovali su u manjem intenzitetu jer se migranti nisu zadržavali u Opatovcu već su odmah prevoženi u Tovarnik. Prisutni volonteri angažirali su se oko pravljenja lunch paketa i kuhanja čaja. U posjet su im 29. listopada došli djelatnici Svjetske banke iz Zagreba i Amerike. Oni su uzeli slobodan dan da bi upoznali kako izgleda dan volontiranja u Opatovcu. Zajedno s volonterima Caritasa slagali su lunch pakete, a potom su zaduženi za slaganje odjeće. Interesirali su se o radu volontera, pohvalili ih te se prisjetili nekadašnje suradnje Svjetske banke s Caritasom.

Tijekom noći 29. na 30. listopad kuhan je čaj koji je podijeljen migranitma koji su čekali na ukrcaj u autobus, a jutarnja je smjena volontera nastavila s podjelom čaja u sektorima i na ulazu u centar, dok je dio volontera radio lunch pakete. Volonteri su istaknuli jednu od intervencija tijekom dana kada ih je pomoć tražio čovjek s djetetom koji je već treći dan u centru, a žena i drugo dijete odvezeni su u bolnicu u Vinkovcima. Od kada su mu ženu odvezli nije čuo nikakvu informaciju o njoj. Volonteri su uz suradnju prevoditelja koji poznaje farsi uspjeli doći do informacija, a potom je otac s djetetom smiren otišao u obiteljski sektor.

Četiri volontera i djelatnika 31. listopada bila su raspoređena na kuhanje čaja i pravljenje lunch paketa te u žuti sektor gdje se dijelila hrana i odjeća. Volonterima u skladištu pomagala je i s. Vesna Zovkić, misionarka iz Đakovačko-osječke nadbiskupije, koja u kampu radi kao prevoditeljica.

Tijekom slobodnog vremena djelatnici i volonteri Caritasa pripremaju potrebne stvari za preseljenje u zimski tranzitni kamp za migrante u Slavonskom Brodu. Tiskovni ured

divider