OPATOVAC (TU) - Privremeni prihvatni centar za migrante u Opatovcu 27. listopada posjetili su predstavnici Caritasa Srbije Ana Živković i Ivan Fajstamel te predstavnica Caritasa Irske Meabh Smith. Prethodno su posjetili granične prijelaze i kamp u Srbiji.

Djelatnici i volonteri Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije srdačno su ih dočekali, proveli ih kroz centar te predstavili rad volontera. M. Smith o viđenom je napisala izvješće za Caritas Irske te je napravila i intervju s volonterima, ali i s migrantima, zanimajući se i za njihove priče. Gosti su boravili u crvenom sektoru prihvatnog centra među migrantima koji su pristizali u kamp. Pomogli su u kuhanju čaja te fotografirali volontere i migrante.

Volonteri Caritasa i dalje pomažu u redovnim aktivnostima dijeljenja hrane, odjeće, odvođenja migranata liječniku te pomažu u povezivanju razdvojenih obitelji. Na jutarnjoj koordinaciji nevladinih humanitarnih udruga istaknuto je kako je u posljednjih tjedan dana spojeno preko 355 razdvojenih obitelji. Volonteri ističu kako dnevno troše nekoliko tisuća plastičnih čaša za podjelu čaja te su im čaše, uz čaj, najpotrebnije. Nevladine humanitarne udruge zuzimaju se za nabavu deka koje su zbog hladnog vremena migrantima neophodne.

Od ponoći do 9 sati u Republiku Hrvatsku ušlo je 2.013 migranata, a trenutno su u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu 1.102 osobe. I dalje se očekuje veliki pritisak izbjegličkog vala iz Republike Srbije, a od početka migracijske krize u RH je ušlo 263 407 migranata, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

M. Gregić/M. Kuveždanin

 

 

 

divider