BRODSKO VINOGORJE (TU) - U pastoralnom centru Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Brodskom Vinogorju održan je 24. listopada prvi koordinacijski sastanak predstavnika Hrvatskog Caritasa, Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije te volontera Caritasa Slavonskobrodskih dekanata povodom skorog otvaranja zimskoga tranzitnog kampa za migrante na Bjelišu u Slavonskom Brodu.

 Uime Hrvatskog Caritasa nazočila je zamjenica ravnatelja Suzana Borko te predstavnik Caritasa Internationalis Pasquale Ionta, ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije dr. Drago Tukara, ravnatelj Caritasa Slavonskobrodskih dekanata vlč. Markan Kormanjoš te tridesetak volontera sa svojim župnicima.

Pozdravne riječi uputili su vlč. Kormanjoš te dr. Tukara, a potom je S. Borko podsjetila na početak migrantske krize u Hrvatskoj te humanitarni odgovor koji je dosad dao Hrvatski Caritas, odnosno Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije, kao dio strukture nevladinih udruga koje djeluju u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu. „Ovdje smo da zajedničkim snagama pokušamo dati jedan institucionalni odgovor Crkve“, naglasila je S. Borko i uputila prisutne kako se migrantska kriza rješava na dva nivoa. Za rješavanje na državnom nivou, prema odluci Vlade RH, odgovorno je Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje i Hrvatskom vojskom koja daje logističku podršku, a na humanitarnom nivou djeluju međunarodne i hrvatske nevladine organizacije pod koordinacijom Hrvatskog Crvenog križa te skrbe o dostojanstvenom zbrinjavanju migranata.

„Možemo li tim ljudima pomoći da njihov prolazak kroz našu zemlju bude na način koji doista oslikava duh ove zemlje, može li on biti kršćanski, katolički i možemo li ponuditi hranu, vodu, piće, krov nad glavom, medicinsku skrb koja im je potrebna, pa čak i prijevoz te ih tretirati dostojanstveno i ljudski?“ pitala je zamjenica ravnatelja HC-a, motivirajući za suradnju prisutne volontere. „Najvažnije u angažiranju u ovoj situaciji, kao i u svakoj u kojoj volonteri djeluju, jest da doživljavamo čovjeka koji je u potrebi“, rekla je te pojasnila kako su Caritasovi volonteri u Opatovcu većinom zaduženi za podjelu i spremanje paketa hrane, kuhanje i podjelu čaja, pratnju potrebitih do liječničkih ili nekih drugih službi.

Opisujući emotivno nabijene trenutke kada se uspije osigurati topla odjeća za promrzlu djecu, obuća za muškarce koji hodaju bosi, pronaći izgubljenog člana obitelji migranata ili im nakon dugog puta dati šalicu toplog čaja, S. Borko potaknula je buduće volontere na otvorenost i spremnost na suradnju te zahvalila svima koji su spremni pomoći. Podsjećajući da je okružnica koju je uputio nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić još uvijek aktualna te da se namirnice i dalje prikupljaju, uputila je zahvalu nadbiskupu na potpori i osobnom zauzimanju u ovoj migrantskoj krizi, kao i župniku u Bapskoj Pavlu Kolareviću koji sa svojim župljanima danonoćno pomaže migrantima te prisutnom župniku iz Bošnjaka, vlč. Josipu Filipoviću i njegovim volonterima.

Uslijedilo je iznošenje iskustava koordinatorica u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu, bivše koordinatorice Ivanke Domazet te sadašnje Margarete Gregić, kao i volontera iz Bošnjaka - Đurđice i Luke. Opisujući rad u prihvatnom centru i po desetak sati dnevno, svi su istaknuli zajedništvo, međusobnu pomoć svih volontera te zadovoljstvo kada se uspije pomoći ljudima u potrebi, što ih potiče da se vrate u Opatovac dalje pomagati, pa i nakon redovitog posla, nastave u školi ili predavanja na fakultetu. Na djelovanje volontera osvrnuo se i župnik Filipović iz čije se župe u volontiranju u Opatovcu izmjenjuje 56 osoba te je budućim volonterima u Slavonskom Brodu poručio: „Neka bude što više onih koji će pokazati osjećaj prema ovim ljudima jer tamo neće vidjeti teroriste, već bosu i promrzlu djecu, trudnice, muškarce koji su poderali obuću pješačeći – a to je Krist koji treba naše ruke.“

Obratio se i Pasquale Ionta, pojašnjavajući kako je prije nekoliko tjedana u Hrvatskoj bio kao predstavnik mreže Caritasa Njemačke, Švicarske i Austrije, a sada je ovdje kao predstavnik Caritasa Internationalis, konfederacije Caritasa za cijeli svijet, koja prati migrantsku krizu i pomaže nacionalne Caritase u potrebi. Pojasnio je kako na temelju potreba koje se na terenu mijenjaju iz sata u sat treba pomoći ljudima, a sada se trenutno zajedničkim snagama pokušati domisliti što učiniti i kako se pripremiti za otvaranje kampa u Slavonskom Brodu.

Dr. Tukara zahvalio je na suradnji Hrvatskom Caritasu, Caritasu Internationalis, kao i djelatnicima i volonterima Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije te svećenicima. Izrazio je želju za suradnjom i dogovorom te istaknuo da će Slavonski Brod sigurno pozitivno, pa možda i spremnije, odgovoriti na krizu, jer sada imamo iskustvo iz Opatovca. „Svi volonteri dijele teret s Caritasom Đakovačko-osječke nadbiskupije, pa i Hrvatskim Caritasom“, rekao je ravnatelj te zamolio svećenike da ponovno aktualiziraju nadbiskupovu okružnicu.

Tijekom koordinacije istaknuto je kako Caritas nastoji privremeni tranzitni kamp u Slavonskom Brodu opremiti krevetima, podlošcima za ležanje, hranom, obućom, odjećom, higijenskim potrepštinama, šatorima i čajem. Pojašnjeno je da će se vjerojatno tijekom prijelaznog vremena morati djelovati na dvije lokacije, i u Opatovcu i u Slavonskom Brodu, što zahtijeva udvostručavanje snaga na terenu, pa su prisutni volonteri potaknuti na motiviranje zainteresiranih za suradnju u svojim župama, kao i na prikupljanje potrepština koje se pohranjuju u skladišta Caritasa. M. Kuveždanin

divider