OPATOVAC/BAPSKA (TU) - Od ponoći do 9 sati u Republiku Hrvatsku ušlo je 926 migranata. I dalje se očekuje veliki pritisak izbjegličkog vala iz Republike Srbije, a od početka migracijske krize u RH je ušlo 223.935 migranata, izvijestio je MUP 23. listopada.

 Predstavnici Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije ističu kako već tijekom jutra u Opatovcu nije bilo migranata jer je policija odlučila kako će svaka registrirana osoba odmah ulaziti u autobus za Tovarnik i neće se zadržavati u prihvatnom centru. U skladištu Caritasa tijekom noći i jutra pakirani su lunch paketi koji su podijeljeni na željezničkoj stanici Tovarnik.

Na jutarnjoj koordinaciji svih nevladinih humanitarnih udruga Hrvatski Crveni križ je naglasio kako su zbog hladnog vremena i magle tijekom noći i jutra podijeljene sve deke te više nema zaliha deka. Mole sve udruge koje su u mogućnosti da doniraju deke u što većem broju. Isto tako javio se i problem nedostatka prevoditelja za sve jezike.

Tijekom dana pristigla je donacija Hrvatskog Caritasa u skladište Caritasa u Vukovar. Radi se o toni šećera, plastičnim čašama i 900 paketa čaja. Po potrebi će se ova donacija odvoziti u Opatovac, a 22. listopada dio zaliha otpremljen je u Bapsku jer je župnik Pavao Kolarević, uz pomoć župnog Caritasa, organizirao dijeljenje odjeće, hrane i čaja za izbjeglice koje pješače iz Bapske prema Opatovcu.

Župnik Kolarević predstavnike Caritasa 22. listopada odveo je u crkvu na groblju u Bapskoj, u koju su migranti provalili kako bi se zaštitili od kiše. Nije bilo veće štete osim vrata koja treba popraviti.

S obzirom da se migranti najviše raduju voću, jučer su volonteri uz hranu dijelili i jabuke, a najviše posla imali su oko pronalaska izgubljenih članova obitelji. U roku od 24 sata javilo se gotovo stotinjak obitelji koje su razdvojene, većinom na putu od Bapske do Opatovca. Tiskovni ured

 

divider