OPATOVAC (TU) - „Od ponoći do 9 sati u Republiku Hrvatsku ušlo je 196 migranata. Trenutno se u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalaze 2453 osobe, a u Ježevu 583 osobe (ranjive skupine). Na GP Bregana i Trnovec u tijeku je prihvat migranata u Republiku Sloveniju. I dalje se očekuje priljev migranata s područja Republike Srbije, a od početka migracijske krize na područje RH ušlo je 197 376 migranata“, obavilo je MUP na svojoj mrežnoj stranici 19. listopada.

 Tijekom vikenda, od 16. do 18. listopada u izbjegličkom kampu u Opatovcu volonteri i djelatnici Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije preuzimali su redovite aktivnosti kuhanja čaja i pripreme hrane. No, zbog izvanrednih okolnosti zatvaranja granica s Mađarskom radilo se ubrzanim intenzitetom jer je broj migranata u kampu bio veći, a stoga i zahtjevi prema Caritasovu stožeru. Vikendom je uvijek manjak volontera, najčešće su prisutni samo Caritasovi volonteri raspoređeni u tri smjene, a ovoga vikenda radilo se i nakon smjena kako bi se udovoljilo potrebama ljudi.

Dijelio se kruh, konzerve, voće, dječja hrana, keksi i higijenske potrepštine, kao i čaj za kojim je bila velika potražnja, te za mandarinama. Odlučeno je kako se migranti ne smiju kretati kampom bez pratnje volontera, stoga su volonteri stalno obilazili sektore, a migranti ih zaustavljali, tražili pomoć oko prijevoda, da ih se odvede liječnicima, nađe odjeća ili samo traže informacije kada će otići iz kampa. Posebno se brine o djeci, često su bolesni te ih je potrebno voditi liječnicima. Tijekom dana kamion Hrvatskog Crvenog križa hranu je vozio i u Tovarnik, gdje se također dijelila hrana izbjeglicama.

U subotu su u jednom trenutku migranti koje su prethodno odvezli vraćani u kamp, pa je nastala velika gužva, nervoza, došlo je i do nasilnoga ponašanja u šatoru, a interventna policija odmah je reagirala. Sukob je stvorio još veću nervozu među migrantima.

Tijekom noći sa subote na nedjelju u kampu je bilo oko 4.000 izbjeglica, pa su volonteri iz prve dvije smjene ostali raditi s trećom smjenom. Pakirala se hrana u vrećice kako bi se paketi s osnovnim stvarima (konzerve ribe, paštete, mandarine, maramice, kruha) mogli odmah dijeliti pri dolasku ljudi. Volonteri posebno ističu dobru suradnju s policijom i vojskom koja je uvijek na raspolaganju. Tiskovni ured

divider