OPATOVAC (TU) - Stožer Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije u izbjegličkom kampu u Opatovcu 16. listopada posjetili su predstavnici Češkog Caritasa: Martin Zamazal, Filip Habrman i Enka Huberova. Predstavnici domaćeg Caritasa proveli su ih kroz kamp te upoznali sa situacijom na terenu, kao i članovima drugih humanitarnih nevladinih organizacija. Nakon razgovora s volonterima predstavnici Češkog Caritasa izrazili su želju dostaviti pomoć iz svoje zemlje te poslati volontere.

Caritas Vukovarskog dekanata 15. listopada primio je donaciju Caritasa Požeške biskupije: 2.400 kutija čaja, 500 kg šećera, 10.000 plastičnih čaša te ostalih potrepština (mlijeko, keksi, higijenske potrepštine), a 14. listopada preuzeta je donacija iz Lidla: 3.000 energetskih pločica, 500 kg šećera, 608 kutija čaja raznih okusa, 4.000 komada maramica, 672 komada Jaffa keksa te 3.024 bočice vode od 0,5 litre. U kamp je dostavljeno i 165 kg keksa, donacija Karoline d.o.o. Osijek, kao i sve prikupljene potrepštine koje su donirale crkvene i građanske institucije, udruge, vjernici i ljudi dobre volje u Caritasovim sabirnim centrima Osijek, Vinkovci, Županja, Đakovo, Vukovar, Donji Miholjac, Podvinje i Otok.

Volonteri Caritasa i dalje su svakodnevno prisutni u izbjegličkom kampu Opatovac. Sudjeluju u dijeljenju hrane, odjeće i higijenskih potrepština te kuhaju i dijele čaj u prostorijama skladišta. Tijekom 24 sata skuha se i do 4.000 litara čaja koji bude podijeljen po sektorima. Volonteri su na raspolaganju za razgovor ili bilokakvu pomoć, obilaze sektore kako bi saznali što više informacija o kretanju izbjeglica te koje su njihove potrebe te ih, ukoliko je moguće, riješavaju odmah na terenu. Zbog Caritasovih oznaka volonteri su posebno prepoznati i prihvaćeni od kršćanskih izbjeglica kojih nije veliki broj, ali se obraćaju za pomoć, to više jer dolazi do sukoba između pripadnika različitih naroda i religija. Najveću pomoć volontera uvijek traže majke s djecom, a njima se i nastoji posebno pomoći, osiguravajući im suhu i toplu odjeću i obuću zbog hladnog i kišnog vremena. Volonteri djecu nastoje oraspoložiti igrama i pružiti im potrebnu pažnju.

Kamp je 15. listopada posjetila ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić te ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Volonteri su prilikom njihova posjeta, kao i posjeta novinara, predstavili situaciju na terenu. Toga dana bila je i sanitarna inspekcija te je detaljno pregledala uvjete u koja se radi te razgovarala s volonterima o nošenju zaštitne opreme. Primijetili su kako se djeluje prema svim propisima.

MUP je 16. listopada izvijestio kako je od ponoći do 15 sati u Republiku Hrvatsku ušlo 4.193 migranta, a trenutno se u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalazi 1.100 osoba. I dalje se očekuje priljev migranata s područja Republike Srbije, a od početka migracijske krize na područje RH ušlo je 185 300 migranata. Tiskovni ured

divider