OPATOVAC/BAPSKA (TU) - Tijekom jučerašnjeg dana u Republiku Hrvatsku je preko graničnih prijelaza Bapska i Tovarnik ušlo 5.065 migranata koji su se tijekom dana prevozili do mađarske granice autobusima i vlakovima. Od ponoći do 9 sati u Republiku Hrvatsku je ušlo 2.466 migranata i trenutno se u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalazi 275 osoba.

I dalje se očekuje priljev migranata s područja Republike Srbije, a od početka migracijske krize na područje RH ušlo je 114.237 migranata, izvjestio je MUP 5. listopada na svojim mrežnim stranicama.

Djelatnici i volonteri Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije ističu kako se tijekom vikenda smještaj migranata u Opatovcu vršio u Crvenom i Žutom sektoru dok se u skladište Zelenog sektora dovozila hrana. Volonteri Caritasa iz Bošnjaka sudjelovali su u podjeli hrane i kuhanju čaja migrantima, a djelatnici javnih radova održavali su čistoću i urednost kampa. Zavod za javno zdravstvo izvjestilo je da je izvršena deratizacija glodavaca u kampu.

Predloženo je da se učine video snimke na arapskom jeziku s informacijama (registracija u kampu, medicinska pomoć, podjela hrane, mogućnost osobne higijene, posebna skrb za osjetljive skupine) za migrante koje će se puštati prilikom njihova dolaska. Trenutno su postavljeni plakati na šator za registraciju, ali su migranti pri dolasku umorni i iscrpljeni te ne obraćaju pažnju na plakate. Pripadnici HV-a uređivali su stazu kako bi bila prohodna i u kišnim uvjetima. Za pružanje pomoći majkama s malom djecom postavljeni su posebni kontejneri jer je u petak, 2. listopada u kamp došla majka s novorođenom bebom starom 3 dana, što je potaknulo na razmišljanje kako bi se mladim majkama omogućili potrebni higijenski uvjeti te pružanje najmanje jednog toplog obroka. Postoji i potreba za termo folijama za bebe. Pribavljeno je 12.000 čarapa, uskoro će se osigurati i donje rublje za žene kao i barem 2 grijana šatora. Posebno je istaknuta potreba senzibilizacije za djecu s posebnim potrebama.

Na graničnom prijelaz u Bapskoj tijekom vikenda bio je veliki protok migranata koji su se autobusima prevozili na registraciju u Opatovac. Pripadnici Civilne zaštite podigli su svoje šatore, a volonteri Caritasa iz Bapske u šatoru Hrvatskog Crvenog križa dijelili su u smjenama od 8 do 21 sat čaj i hranu, dok je u noćnoj smjeni podjelu preuzela organizacija Remar. Tiskovni ured

divider