- FOTOGALERIJA -

OPATOVAC/BAPSKA (TU) - Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije Drago Tukara i kancelar Robert Jugović posjetili su 23. rujna s požeškim biskupom Antunom Škvorčevićem, ravnateljem Caritasa Požeške biskupije Goranom Lukićem i tajnikom Krunoslavom Juratovićem izbjeglički kamp u Opatovcu te na licu mjesta utvrdili situaciju i način koordiniranja izbjeglica pri njihovu boravku i transportu kroz Slavoniju. Uslijedio je posjet župniku u Bapskoj, preč. Pavlu Kolareviću, koji je biskupe poveo na granični prijelaz u Bapskoj gdje se tada nalazilo oko 2.500 izbjeglica, a kroz njega je prošlo oko 10.000 migranata. Na putu do kampa biskupi su susreli 18 autobusa koji su odvozili migrante iz Opatovca. Dosad je kroz Hrvatsku prošlo 47.000 izbjeglica.

Nadbiskupa Hranića i biskupa Škvorčevića u kampu je dočekao pomoćnik zapovjednika kampa Mirko Bradić, načelnik Policijske uprave Vukovar, a nešto kasnije pozdravio ih je i zapovjednik Miroslav Puž. Susreli su se i s rukovoditeljem Hrvatskog Crvenog križa Ivicom Usmianijem, predstavnikom Državnog ureda za zaštitu i spašavanje Zdenkom Lovrićem te koordinatoricom za volontere i nevladine organizacije Jelenom Bjelić Raonić. Zamjenik Bradić istaknuo je kako policija i Ministarstvo unutarnjih poslova nastoje svim svojim raspoloživim snagama pružiti maksimalnu pomoć i izići ususret ljudima koje je snašla ova nedaća. S obzirom da su biskupe dočekali volonteri i predstavnici kako crkvenih tako i nevladinih organizacija (Volonterski centar Osijek, Savez baptističkih crkava u RH, JRS, UNICEF, Greenpeace, MAGMA - tim medicinskih sestara, psihologa, liječnika, UNICEF - SAVE THE CHILDREN, Centar za socijalnu skrb Vukovar, Službe za traženje, Grupa mladih Vukovar), Bradić je naglasio važnost koordiniranog djelovanja kako bi se izbjegle poteškoće, odnosno ne bi stvarala gužva prilikom podjele pomoći. Na terenu, među volonterima, bila je i djelatnica Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije Ivanka Domazet te predstavnik vukovarskog dekanatskog Caritasa Ivan Crnjac.

U kampu Opatovac do trenutka dolaska biskupa registrirano je oko 9.750 ljudi. U kampu je boravilo njih oko 4.000 tisuće, od kojih je oko 1.000 čekalo registraciju. Svi koji pristignu u kamp prolaze proces registracije i medicinske trijaže, naglasio je Bradić. Prvih nekoliko dana službe nisu bile u mogućnosti registrirati migrante, no sada je postignuta koordinacija i nitko ne može ući u kamp dok nije registriran. Bradić je pokazao tlocrt kampa, pojašnjavajući raspored službi i mogućnosti za izbjeglice. Istaknuo je i da se tijekom registracije nastoje razdvojiti određene grupacije ljudi za koje se pretpostavlja da bi mogle doći u sukobe. Većina registriranih ne želi biti u šatorima koji su za njih postavljeni, naglašava Bradić, već sjede na ogradi i čekaju prijevoz kako bi nastavili put dalje. Ponekad se čini da ne prihvaćaju pomoć policije i ostalih službi, jer što god im se osigura oni ostavljaju i čim ugledaju autobuse kreću prema njima. Pojasnio je i kako je teško razdvajati ih, i dati prednost ženama i djeci, zbog muškaraca koji žele što prije doći do transporta. Radi se o velikim obiteljima, pa majke djecu daju rođacima ne bi li se tako i oni što prije domogli prijevoza, nadajući se da će se nekako „progurati“ s njima. Ima situacija i da pojedini članovi obitelji ne žele ići bez ostalih 30 ili 60 članova iste obitelji, što stvara probleme i naguravanje, istaknuli su djelatnici policije, puni razumijevanja za situaciju, bez obzira što ne znaju kada će ovim nedaćama doći kraj.

Mons. Hranić i mons. Škvorčević promatrali su ukrcaj jednoga autobusa te izrazili zadovoljstvo djelovanjem policije i svih drugih službi. Potom su medijima iznijeli i svoje dojmove. Biskup Škvorčević rekao je kako se razlikuju dojmovi susreta s izbjeglicama koje nose tešku sudbinu te im treba iskazati svu ljudsku pomoć i pažnju, od susreta s djelatnicima policije, Hrvatskog Crvenog križa i volonterima, koji nose teret bremenitosti i humanosti. „Vidi se da su umorni, ali prepoznaje se i nutarnja ispunjenost što mogu pomoći i posvjedočiti plemenitost ljudima koji su na putu i ni sami ne znaju kamo idu. To su dva dojma koja se miješaju, no oba su pozitivna“, naglasio je. Ovdje je naš čovjek posvjedočio svoju suosjećajnu blizinu i drago nam je da je Caritas našao mogućnost suradnje. Biskup Škvorčević podsjetio je da su se milodari za izbjeglice u Požeškoj biskupiji prikupljali 6. rujna, no i dalje se nastavlja molitvena potpora koja je silno važna i za ljude koji su na putu, i za one koji im nastoje pomoći.

Đakovačko-osječki nadbiskup Hranić izrazio je zadovoljstvo viđenim ističući kao se u ovim okolnostima čini sve što je moguće. „Treba odati priznanje policiji i svim službama koje odrađuju svoj posao, kao i svim volonterima koji se trude i uistinu ulažu puno napora. Potvrđuje se prvi dojam, a i izbjeglice su to naglašavale, da je osiguran najbolji mogući tretman. Pokazuje se puno ljudskosti, svatko sa svoje strane čini što može, a meni je drago da obični ljudi, vjernici, dočekuju izbjeglice s onim što imaju kod kuće. Poštuju njihove običaje i način ishrane, iznose voće, džemove, kruh, i tu se pokazuje ono što je sadržaj naše vjere – da je svaki čovjek Božje stvorenje, da smo svi sinovi i kćeri istoga nebeskog Oca, svi međusobno braća i sestre. Milodari za izbjeglice u svim crkvama na području Đakovačko-osječke nadbiskupije prikupljat će se na misnim slavljima u nedjelju, 27. rujna.

Na novinarsku opasku kako se čini da su biskupi vrlo zadovoljni što smo kao država otvorili granice i pomogli ljudima, a ne ostali zatvoreni, mons. Hranić je rekao kako ne ulazi u to što će ostale zemlje EU-a reći, niti što se sve od Hrvatske očekivalo. „Zadovoljan sam da se na ljudski način pristupilo ljudima. Mi time ne dovodimo u pitanje druge dimenzije ove izbjegličke krize. Gledajući dimenziju pragmatičnosti - mi smo mala zemlja, cijela Hrvatska je kao jedan ozbiljniji grad na Zapadu i nemamo potrebnu infrastrukturu da bismo zadržali ove ljude. Kroz zemlju je prošlo 40.000 izbjeglica, samo ovdje 10.000. Mi ih ne možemo na duže vrijeme smjestiti, ali smo učinili sve što je u našoj mogućnosti“, rekao je mons. Hranić.

U pratnji načelnice općine Lovas Tanje Cirba i Željka Cirba, zamjenika župana vukovarsko-srijemskog, biskupi su pošli preč. Kolareviću u Bapsku. Domaći župnik upravo se vratio s graničnog prijelaza te rekao kako su vjernici Bapske od jutra pripravni te prikupljaju hranu, odjeću i sve što imaju te odnose na granični prijelaz. Pri dolasku, uz cestu su se mogle vidjeti domaćice s pladnjevima hrane te mladi koji su prikupljali odjeću i bili na raspolaganju za podjelu pomoći. Istaknuto je i kako migranti nisu dolazili u sukob s mještanima, nisu činili nikakvu štetu, već sa zahvalnošću primaju ono što im se ponudi. Biskupi su potom krenuli prema granici te se tamo susreli s migrantima, napose brojnim ženama s malom djecom, ali i mladićima. I tu se policija pokazala vrlo susretljivom u pojašnjavanju situacije na terenu, ističući kako izbjeglice stalno nadiru i preko graničnog prijelaza, ali i preko kukuruzišta. Nastoji se paziti na njihovu sigurnost i pružiti im sve potrebno. Biskupi su zahvalili policiji, vjernicima koji su ih pozdravljali, a poglede suosjećanja upućivali su i brojnim migrantima, među kojima se, kako su rekli u Opatovcu, znaju naći i katolici, koji iskazuju posebnu zahvalnost volonterima Caritasa. - FOTOGALERIJA -   M. Kuveždanin

 

divider