ĐAKOVO (TU) – Predsjednik Republike Makedonije Gjorge Ivanov, u pratnji supruge, zatim makedonske veleposlanice u RH Daniele Karagjozoske, đakovačkog gradonačelnika Zorana Vinkovića, dožupana Dragana Vulina te predstavnika makedonske zajednice u Hrvatskoj, posjetio je u utorak 7. srpnja 2015. đakovačko-osječkog nadbiskupa Đuru Hranića. Posjet je upriličen povodom kulturne manifestacije "18. Dani braće Miladinov". Nadbiskup je goste proveo kroz đakovačku katedralu i govorio o njezinoj izgradnji i zanimljivostima, nakon čega su se spustili u kriptu katedrale, gdje je predsjednik Ivanov položio vijenac na grob biskupa J. J. Strossmayera.

U dvorištu Biskupskog doma članovi Makedonskog kulturnog društva "Braća Miladinovci" pripremili su prigodan program, a potom je nadbiskup goste poveo u Crveni salon. "Danas sam posjetio Đakovo kako bi odao počast velikom prijatelju Makedonaca, Josipu Jurju Strossmayeru. Onime što je napravljeno u Đakovu, sačuvan je trezor makedonske poezije, literature i kulture. Ovdje je nastao Zbornik braće Miladinovci. Za ono što je Strossmayer napravio, Makedonci su mu vječno zahvalni, jer je sačuvano naše stvaralaštvo. To pamtimo do današnjeg dana", rekao je ovom prigodom makedonski predsjednik.

Upućujući dobrodošlicu, nadbiskup Hranić je podsjetio kako duboke veze između Đakova i biskupa Strossmayera potječu još iz vremena kada je Konstantin Miladinov došao u Beč i ondje potražio Strossmayera koji je bio na Carevinskom vijeću i zamolio ga da plati tiskanje Makedonskih narodnih pjesama, što je Strossmayer spremno prihvatio, no molio je da to ne bude pisano grčkom azbukom, nego ćirilicom. "U tome je biskup Strossmayer podigao vrijednost tih pjesama i učinio proročku gestu, što se jadan Konstantin nije usudio niti sanjati", rekao je nadbiskup Hranić, izrazivši suosjećanje s makedonskim narodom te naglasivši kako je zapravo ponosan što je biskup Strossmayer prepoznao vrijednost pjesama i pomogao njihovo izdavanje, jer one danas predstavljaju jedan od stožera Makedonske kulture. Izrazio je osobno žaljenje zbog mučeničke povijesti makedonskog naroda, koja se, kako je rekao, proteže sve do današnjih dana, što se odnosi na nepriznanje Republike Makedonije i poniženja kroz koja prolaze. "Osim što njegujemo dobre veze s Makedonskom pravoslavnom Crkvom, kao Katolička Crkva ovdje u RH, želimo učiniti sve što je u našoj moći da današnja agonija makedonskog naroda što prije prestane", istaknuo je nadbiskup Hranić.

Zahvaljujući nadbiskupu na dobrodošlici, predsjednik Ivanov je naglasio: "Ono što je biskup Strossmayer napravio za makedonsku kulturu i tradiciju, to je napravila i Hrvatska s Europskom unijom. Makedonci u Hrvatskoj su prvi Makedonci koji oficijelno pripadaju Europskoj uniji. To je za nas simbolika koja nas vraća na biskupa Strossmayera!"

U pratnji predsjednika Ivanova bio je i Boris Trajanovski, predsjednik Makedonskog kulturno društva "Braća Miladinovci", koji je rekao kako je posjet makedonskog predsjednika velika zahvala i daljnji poticaj njihovu radu. A. Banović

 

divider