SLAVONSKI BROD (TU) - Svake srijede, već šest godina, u Župi bl. Alojzija Stepinca u Slavonskom Brodu župnik Tomislav Ćurić održava kateheze za odrasle vjernike koje su iznimno dobro posjećene. Svakoga tjedna obrađuju se različite vjerske teme koje vjernicima omogućuju rast i sazrijevanje u njihovoj vjeri i koje ih približavaju Crkvi, a ujedno se prate, komentiraju i pojašnjavaju aktualnosti iz društvenoga i crkvenoga života.

Budući da se u ovoj godinu spominjemo 200. obljetnice rođenja i 110. obljetnice smrti biskupa J. J. Strossmayera, župnik je pozvao župljanku dr. sc. Dariju Damjanović Barišić, koja predaje crkvenu povijest na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu, da održi niz predavanja kako bi vjernici imali prilike bolje upoznati biskupa čije je djelovanje ostavilo neizbrisiv trag u životu Crkve. Dr. Damjanović Barišić tako je u župi kroz tri tjedna održala tri predavanja kojima je vjernike željela upoznati s likom i djelom biskupa Strossmayera.

U prvom predavanju dala je pregled njegova života i djelovanja, ustoličenja za đakovačkog ili bosanskog i srijemskog biskupa, te djelovanja na kulturnom, prosvjetnom i pastoralnom području. Drugim predavanjem zainteresirala je slušatelje govorom o djelovanju biskupa Strossmayera na I. vatikanskom saboru, pitanju dogme o papinoj nezabludivosti, te crkvenom jedinstvu. Treće predavanje bilo je usmjereno na političku aktivnost biskupa Strossmayera, položaj Hrvata u Monarhiji, panslavizam i Europsko zajedništvu.

Župnik je na kraju zahvalio župljanki za sva tri predavanja koja je održala, rekavši kako je svako predavanje bilo iznimno poučno i dojmljivo o čemu najbolje svjedoče vjernici koji su nakon predavanja postavljali različita pitanja, izražavajući zainteresiranost u upoznavanju lika i djela velikoga biskupa J. J. Strossmayera. Ana Želinski

divider