SLAVONSKI BROD (TU) - Nakon što je prije mjesec dana razgovarao s prijateljima račinovačkog kraja, iz nekadašnjih „nogometno-sudačkih dana“, predsjednik Odbora ŽPV-a za karitativnu djelatnost Župe sv. Leopolda Mandića u Slavonskom Brodu, dipl ing. Valentin Šišmanović, član ŽPV-a ove župe, počeo je skupljati donacije za pomoć jednoj stradaloj obitelji. U želji da pomogne, animirao je članove Odbora i sve ostale vjernike. Tijekom mjesec dana Odbor je prikupio 8.600 kn.

Organizatori su od starih prijatelja doznali za obitelj Valentić koja ima osmero djece te su 7. kolovoza, zajedno s domaćim župnikom dr. Stanislavom Šotom te u pratnji najvećeg donatora iz župe, gosp. Božidara Martića koji je donirao tri tisuće kuna, posjetili najprije Gunju, Đuriće te na kraju Račinovce i obitelj Valentić te im uručili donaciju. Vidjevši stanje na terenu, članovi Odbora pogotovo su ponosni na svoju angažiranost i provedenu akciju. Otac obitelji i četvero djece rade na tzv. "javnim radovima", a donatori su ostali posebno ganuti doznavši kako cijela obitelj, njih desetero, boravi u jednoj nusprostoriji.

U kući je skinuta sva žbuka, stolarija je sva propala, dvorište je pusto i prazno. Posjetitelji su ostali vidno potreseni situacijom i stanjem na terenu, u kojem se stječe dojam da se ništa ne miče s mrtve točke. Vidno dirnuta, gospođa Valentić u suzama je zahvalila donatorima. Irena Vukas

divider