ĐAKOVO (TU) - Na 110. obljetnicu smrti biskupa Josipa Jurja Strossmayera, u srijedu 8. travnja 2015., u đakovačkoj prvostolnici sv. Petra i Pavla, a u organizaciji Hrvatskog pjevačkog društva "Lipa", održan je svečani Koncert u čast Josipu Jurju Strossmayeru, đakovačkom biskupu i prvom pokrovitelju HPD-a "Lipa", povodom 200. obljetnice njegova rođenja i 110. obljetnice smrti.

Uoči koncerta profesor emeritus Stanislav Marijanović, vrsni poznavatelj lika i djela biskupa Strosmayera, nazočnima je govorio o pokojnom biskupu te najavio koncert čiji su repertoar činila djela skladatelja koji su živjeli u vrijeme biskupa Strossmayera, od kojih je neke biskup i osobno poznavao i pomagao njihov rad na području glazbene kulture.

Pjevački dio koncerta otvoren je Hrvatskom misom Josipa Vrhovskog u h-molu, u izvedbi HPD-a "Lipa", a pod čvrstom dirigentskom palicom prof. Valerije Fischbach. Članovi Glazbene škole Franje Kuhača iz Osijeka izveli su skladbu Ave Maria Dore Pejačević te Abendlied Franje Krežme. Romancu u C-duru Dragutina Karela Hruza, kao i Capriccio Adalberta Markovića izveli su studenti Umjetničke akademije u Osijeku.

"Lipaši" su pred đakovačkom publikom izveli Molitvu F. Dugana, Panis Angelicus Ivana Lukačića, četiri skladbe Ivana pl. Zajca (Ljepota cvijećem krasi te, Plavo kad nebo tone, Još uvijek vidim ja, Teško sa grijehom svojim), Tužaljku Stjepana Lovrića te Cum invocarem Vatroslava Lisinskog. Kao gosti nastupili su i članovi Klape "Slavonica" iz Đakova. Skladbom "Ljubimo te naša diko" Josipa Runjanina u obradi Duška Topića predstavili su se Tamburaški sastav i vokalni ansambl HKUD "Osijek 1862", a koncert je zaključen Koračnicom u slavu biskupu Josipu Jurju Strossmayeru, koju je spjevao Petar Preradović, a koju su zajedno izveli HPD "Lipa" i HKUD "Osijek 1862".

Oduševljeni koncertom, Đakovčani su ispratili goste gromoglasnim pljeskom. A. Banović

 

divider