ĐAKOVO (TU) – "Sve za vjeru i domovinu" Josip Juraj Strossmayer, dokumentarni film nastao u produkciji Hrvatske radio televizije o 200. obljetnici rođenja biskupa Strossmayera premijerno je prikazan 24. ožujka 2015. u Hrvatskom domu u Đakovu. Premijeri filma nazočili su đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, nadbiskup u miru Marin Srakić, župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić, gradonačelnik Đakova Zoran Vinković, ravnatelj HRT-a Goran Radman te brojni drugi ugledni gosti.

Nadbiskup Hranić izrazio je radost zbog premijere filma o jednom od najuglednijih biskupa u povijesti nekad Đakovačke ili Bosanske biskupije, danas Đakovačko-osječke nadbiskpuije te je izrekao zahvalu Nadbiskupije svim odgovornim i stručnim osobama te svim suradnicima koji su na bilo koji način pridonijeli prihvaćanju zamisli, scenariju, režiji, samom snimanju filma i pokrivanju njegovih financijskih troškova.

O biskupu Strossmayeru je rekao da je bio jedna od najvećih i najpoznatijih ličnosti Europe u drugoj polovini 19. stoljeća, mislilac, političar, župan, vlastelin, gospodarstvenik, mecena, svestrana osoba i vizionar, ali prije svega i u svemu biskup Katoličke Crkve i pastir svoje tada Đakovačke i Srijemske biskupije. "Baveći se drugim stvarima, nikada nije zanemario svoju biskupsku službu niti biskupiju. On je uistinu čovjek kojim se možemo podičiti, osoba koja je hrvatsko ime pronijela u ono vrijeme, i dok nismo imali svoje države, izvan naših hrvatskih granica. Zauzimoa se za hrvatske interese, bio čovjek od kojega i danas možemo učiti", rekao je nadbiskup Hranić, podsjetivši na geslo biskupa Strossmayera - Sve za vjeru i domovinu!

"Možda ponekad malo zaboravimo, pa olako 'skočimo' na onaj drugi dio, 'za domovinu'. Međutim, ono temeljno u njegovom životu bila je vjera, on je iz svoje vjere, iz svoga odnosa prema Bogu crpio snagu i nadahnuće i za svoje domoljublje. Jedan od kamenčića unutar toga gesla je biskupovo nastojanje oko svećeničke humanističke i teološke naobrazbe. Naglašavao je da je svećenik odgojitelj u vjeri, prosvjetitelj, intelektualac, savjetnik, čuvar kulturne i nacionalne baštine svoga naroda, pozvan skrbiti o obrazovanju djece i mladih te se i osobno uključivati u prosvjetni i obrazovni rad te osim teologije treba studirati i poznavati i druge grane znanosti, mora imati široku opću kulturu, biti ljubitelj knjige, osoba dijaloga između vjere i znanosti… Jer je bio dosljedan svome geslu, uspio je postići i napraviti toliko toga", rekao je među ostalim nadbiskup Hranić.

Đakovački gradonačelnik Zoran Vinković istaknuo je svoj i ponos svojih sugrađana što je Đakovo Strossmayerov grad, a ravnatelj HRT-a Goran Radman zahvalio je Gradu Đakovu, Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji i svima koji su pomogli u nastajanju ovoga filma, naglasivši zadovoljstvo što je HRT dala svoj vizualni i tonski doprinos u ovom projektu.

Redatelj filma je Ištvan Filaković, a scenarij, uz Ladu Džidić, potpisuju Margareta Matijević i Niko Kostanić. Film kronološki prati Strossmayerov životni, vjerski i politički put od rođenja u Osijeku do imenovanja za bosansko-srijemskog biskupa sa sjedištem u Đakovu, gdje će ostati 55 godina. Revolucionarna 1848., Bachov apsolutizam, Narodna stranka i nagodbe, Prvi vatikanski sabor, Sveučilište i Akademija u Zagrebu, đakovačka katedrala i mecenarstvo na području kulture, umjetnosti i znanosti – uporišne su točke ovog galantnog svjetskog putnika s đakovačkom adresom, čulo se na premijeri filma u Đakovu, uz konstataciju da je "bez Strossmayerove ostavštine, odnosno bez institucija koje je osnovao, teško zamisliti modernu hrvatsku državu". A. Banović

 

divider