U organizaciji Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj i Đakovačko-osječke nadbiskupije od 6. do 9. ožujka 2017. godine u Biskupijskom sjemeništu u Đakovu održat će se Godišnja skupština Nacionalnog vijeća Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj.

Nacionalna uprava Papinskih misijskih djela je ustanova Katoličke Crkve koja pomaže djelovanje misionara u misijskim zemljama Afrike, Azije, Južne Amerike i Oceanije.  Misijska područja trpe od neprosvijećenosti, siromaštva, nepismenosti, nedostatka pitke vode... Tamo djeca i odrasli umiru u velikom broju od gladi i zaraznih bolesti (malarija, tuberkuloza, sida…). Misionari uz vjersko-duhovne vrijednosti donose ljudima plodove civilizacijskog napretka; započinju opismenjavanje i otvaraju škole, organiziraju zdravstvenu zaštitu, uče ljude obrađivati zemlju na napredniji način, mladima omogućuju stjecanje zanatskih zanimanja i drugog obrazovanja. Redovnice misionarke se osobito brinu za djecu siročad bez roditelja, nezbrinute bolesnike, starije osobe i za sve druge potrebe ljudi koji su u nevoljama. U preko 170 zemalja Papinska misijska djela pojedine zemlje posebnu brigu vode u animaciji djece za pomoć svojim vršnjacima u misijskim zemljama radeći u odgoju djece u solidarnosti.

Na skupštini će sudjelovati mons. Slobodan Štambuk, predsjednik vijeća za misije HBK i hvarsko-bračko-viški biskup, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u RH, vlč. Antun Štefan, misijski ravnatelji iz svih nad/biskupija u Hrvatskoj te nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH mons. Luka Tunjić.

U ponedjeljak 6. ožujka 2017. u 18 sati koncelebriranu misu u Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu predvodit će mons. Marin Srakić, nadbiskup u miru. Iste večeri ravnatelji će imati susret s bogoslovima i njihovim poglavarima.

Utorak, 7. ožujka, predviđen je radni dio Skupštine, a navečer u 18 sati svi će ravnatelji PMD-a sudjelovati na misama po župama Đakovačko-osječke nadbiskupije (Župa sv. Mihaela, Cerna; Župa sv. Mihaela, Donji Miholjac; Župa Svih Svetih, Đakovo; Župa sv. Nikole Tavelića, Županja; Župa Dobrog Pastira, Đakovo).

U srijedu, 8. ožujka, ujutro nastavlja se radni dio skupštine, a poslijepodne je predviđeno hodočašće u Slavonski Brod. Koncelebriranu misu u svetištu Gospe Brze Pomoći u 18:30 sati predvodit će mons. Slobodan Štambuk, predsjednik Vijeća za misije HBK i hvarsko-bračko-viški biskup.
Susret završava u četvrtak, 9. ožujka jutarnjom misom.

 

 

divider