SLAVONSKI BROD (TU) - Hrvatski Caritas organizira u srijedu 19. travnja 2017. Volontersku večer, koja će se održati u prostorima slavonskobrodske Župe Gospe Brze Pomoći, na adresi Ulica Petra Krešimira IV 55, s početkom u 17 sati.

Tijekom izbjegličke krize koja je zahvatila našu domovinu 2015. i 2016. godine, Hrvatski Caritas, u suradnji s Caritasom Đakovačko-osječke nadbiskupije i župnim Caritasima na području Slavonije i Baranje, proveo je brojne aktivnosti koje su bile podržane od strane Caritasa Internationalisa i Caritasovih organizacija iz Europe i svijeta. Najveća snaga tog projekta bili su vrijedni volonteri. Volonterska se večer stoga organizira s ciljem zahvale i odavanja priznanja svima koji su na neki način bili uključeni u pomaganje i volontiranje tih dana.

Nakon programa dodijele zahvalnica svim zaslužnim volonterima i suradnicima, u župnoj crkvi Gospe Brze Pomoći u 18:30 sati uslijediti će misno slavlje koje će predvoditi mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup i predsjednik Hrvatskog Caritasa te mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup. Po završetku misnog slavlja slijedi večera i nastavak druženja.

ĐAKOVO (TU)U utorak 4. travnja 2017. u prostorijama Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu (P. Preradovića 17) održati će se 21. susret djelatnika u stranačkom i političkom životu s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije. Želja je na ovom susretu zajednički promišljati o mogućnostima rješavanja problema depopulacije na području Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije. Susret započinje u 16 sati pozdravom i uvodnom riječi mons. dr. sc. Đure Hranića, đakovačko-osječkog nadbiskupa. Slijedi predavanje na temu „Demografska depopulacija/izumiranje Slavonije - činjenice i (moguća) rješenja“, prof. dr. sc. Dražena Živića, voditelja i znanstvenog savjetnika u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Vukovar. Predviđena su kratka izlaganja predstavnika pojedinih političkih stranaka te diskusija i prijedlozi za buduću suradnju.

OSIJEK (TU) - Zajednica „Molitva i Riječ“ organizira seminar „Susret sa živim Bogom“ u znak sjećanja na njihova utemeljitelja, prof. dr. Tomislava Ivančića (1938.-2017.). Seminar će se održati od 31. ožujka do 2. travnja u pastoralnom centru Župe Preslavnog Imena Marijina u Osijeku (Crkvena 34) s početkom u 18 sati. Seminar će voditi prof. Ivica Lulić i prof. Marijan Presečki.

OSIJEK (TU) - Biblijska tribina u organizaciji Instituta za novu evangelizaciju “Sv. Ivan Pavao II.”, koju će voditi dr. sc. s. Silvana Fužinato, održat će se u ponedjeljak, 3. travnja u 19:30 sati u prostorijama pastoralnog centra Vikarijata Osijek (Strossmayerova 58). Tema tribine je Tko određuje kanon biblijskih knjiga?.

OSIJEK (TU) - U Pastoralnom centru Vikarijata Osijek (Strossmayerova 58)  28. ožujka u 19:30 sati održat će se tribina “Deklaracija i njezini odjeci”, koja je vezana uz tjedan obilježavanja Dana hrvatskog jezika i pedesete obljetnice Deklaracije o položaju i nazivu hrvatskoga književnog jezika. Tribinu će voditi prof. dr. Sanda Ham, pročelnica Katedre za suvremeni hrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Osijeku, urednica časopisa “Jezik” koji čuva i unaprjeđuje kulturu uporabe hrvatskog jezika.

divider