BREZNICA ĐAKOVAČKA (TU) - Đakovačko-osječki nadbiskup, mons. Đuro Hranić predvodit će misno slavlje u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj o svetkovini Gospe Karmelske, u nedjelju, 16. srpnja u 19 sati. Pola sata prije mise molit će se Večernje hvale Božanskog časoslova. Jutarnje misno slavlje u 11 sati predvodit će o. Antonio Čirko, karmelićanin. Pola sata prije mise molit će se krunica i Lauretanske litanije.

Trodnevna priprava za svetkovinu bit će od 13. do 15. srpnja na večernjim misnim slavljima u 19 sati. Pola sata prije mise molit će se krunica, a uoči svetkovine Večernje hvale Božanskog časoslova. Prvoga dana trodnevnice, u četvrtak, 13. srpnja misno slavlje će predvoditi vlč. dr. Ivan Zirdum, profesor u miru KBF-a u Đakovu; drugoga dana – u petak, 14. srpnja vlč. Damir Stanić, župnik u Piškorevcima; a trećega dana – u subotu, 15. srpnja vlč. Marinko Miličević, kancelar Gospićko-senjske biskupije.   

ĐAKOVO (TU) - Župa Svih Svetih i udruga „Amadea“ uz pomoć mladih volontera organiziraju 3. dječje ljeto za djecu od 1. do 8. razreda na temu „Mi želimo uzdić' Isusa”. Cilj Dječjeg ljeta je pomoći djeci da kroz  kreativne, glazbene, plesne, likovne, dramske i sportske radionice korisno provode svoje slobodno vrijeme za vrijeme ljetnih praznika. Dječje ljeto za djecu od 1. do 5. razreda održavat će se od 10. do 16. srpnja na ljetnoj pozornici centra „Amadea“ od 9 do 11.30 sati, a za djecu od  6. do 8. razreda održavat će se tog istog tjedna u dvorištu župe i u dvorištu škole Vladimira Nazora od 19 do 21 sat. Prijaviti se treba što prije u župni ured (802 300) ili sestri Meri (0917272401). Kotizacija za sudjelovanje na „Dječjem ljetu“ je 20 kuna.

PRVIĆ (TU) - Četvrtu godinu zaredom na otoku Prviću održava se od 30. lipnja do 8. srpnja ljetna škola hrvatskoga jezika i kulture u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Osijeku, pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije, Đakovačko-osječke nadbiskupije i Šibenske biskupije te uz financijsku potporu HEP-a.

Smještaj i nastava održava se u samostanu Gospe od Milosti u Prvić Luci, u blizini crkve gdje je pokopan Faust Vrančić, a dio programa realizirat će se i kroz terensku nastavu i izletničke programe u Šibeniku, Zlarinu i nenaseljenom otočiću Tijatu.

Polaznici će kroz akademska i terenska predavanja te pet kreativnih radionica (jezična, folkloristička, glagoljska, scensko-dramska i tehnička) savladati brojne umjetničke, komunikacijske, socijalne i tehničke vještine, upoznati lokalnu kulturu i proširiti znanja o Faustu Vrančiću, jednom od najglasovitijih osoba hrvatske znanstvene i kulturne povijesti, kojemu se ove godine obilježava 400. godišnjica smrti.

Susrest će se i s akademikom Pavlom Pavličićem i književnicom Julijanom Matanović na književnim jutrima, dr. sc. Marijana Borić, ugledna znanstvenica i stručnjakinja za Vrančićev opus upoznat će ih s likom i djelom Fausta Vrančića u modernom intermedijalnom Memorijalnom centru u blizini samostana, u večernjim satima predviđene su projekcije filmova i šetnje, a poslijepodneva su slobodna za kupanja i sunčanja na predivnim plažama jedinstvenog romantičnog otočića, zaštićenom od Ministarstva kulture RH kao nacionalna kulturna baština.

U redoviti program kreativnih radionica i 50 nastavnih sati uključeno je četvero sveučilišnih profesora (Ana Mikić Čolić, Ružica Pšihistal, Ivica i Teodora Vigato) i dvoje srednjoškolskih nastavnika (Ksenija Kralj i Ljubica Nedić), pod stručnim voditeljstvom Ružice Pšihistal, uz pomoć don Bože Škembera, domaćina i tajnika škole.

ILAČA (TU) - U svetištu Gospe Ilačke na prvu subotu, 1. srpnja održat će se Susret molitelja za duhovna zvanja Vukovarskog dekanata. Misno slavlje je u 10:30 sati, a prije mise bit će prilika za ispovijed te će se moliti marijanska pobožnost.

OSIJEK (TU) – Sisački biskup mons. Vlado Košić, uz koncelebraciju biskupa Đakovačko-osječke metropolije i svećenika grada Osijeka predvodit će u četvrtak, 29. lipnja u osječkoj konkatedrali svečano misno slavlje o svetkovini sv. Petra i Pavla, zaštitnika konkatedralne župe i grada Osijeka. Ostale mise u osječkoj konkatedrali slavit će se u 6.30, 8.30; 10 i 11.30 sati.

divider