Hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći

SLAVONSKI BROD (TU) – Dan čašćenja Gospe Brze Pomoći, „osmi“ kao hodočasnički dan, proslavljen je u petak 8. veljače  u istoimenom Gospinu svetištu i župi u Slavonskom Brodu. U znaku molitve za sve bolesnike bilo je i geslo – „Ti si nam vijekom iz neba lijekom“.

Slavljeno je šest misnih slavlja, koje su uz domaće župne vikare predvodila trojica svećenika iz Požeške biskupije, iz koje svakog osmoga u mjesecu dolaze brojni hodočasnici. Svečanu hodočasničku misu uz domaćeg župnika Ivana Lenića i još trojicu svećenika predvodio je vlč. Ivan Đakovac, župnik i upravitelj Gospinog svetišta u Ilači.

Osvrćući se na Evanđelje u kojem Gospodin pita slijepog Bartimeja ‘Što hoćeš da ti učinim’, vlč. Đakovac je naglasio kako Bratimej postaje prototip svakoga od nas kada u svome životu ne vidimo izlaz, poticaj da jedni drugima budemo utjeha te bodrimo jedni druge u vjeri.  Dodao je da nam u tome mogu biti primjer životi mnogih svetaca.

Zapitavši se što bi mi odgovorili Gospodinu na taj upit, ustvrdio je: „Jedan od naših mogućih odgovora, osim zdravlja na duši i tijelu za nas i naše bližnje, obraćenje je našeg hrvatskog naroda, buđenje iz letargije, uljuljanosti, sivila i negativnost, molitva za obiteljske vrednote, te podizanje svijesti pripadnosti Crkvi i vrednotama Evanđelja. Možda jedan od najvećih ispita nas Hrvata katolika je doista obraćenje, i obiteljskih vrijednosti i suosjećajnosti i više razumijevanja jednih za druge. Previše smo se od ratnih razaranja povukli sami u sebe. Živimo često kao da nam drugi ne treba, a Isus i nama, kao i Bartimeju, postavlja pitanje: ‘Što želiš da ti učinim’? Nekada se dobije dojam da veliki postotak našega naroda koji se izjasnio katolicima ne želi da Isus išta učini u njihovim životima, kao da su sami sebi dovoljni, kao da su svemogući, kao da misle da svojim vlastitim snagama, svojim vlastitim životom mogu učiniti sve.“

Zamolio je na kraju Gospu Brze Pomoći da pomogne dijeliti darove primljene u duhu dijaloga i uzajamnog prihvaćanja, da ona, Zdravlje bolesnih, izliječi naš egoizam, samodopadnost te otvorimo vrata svoga srca za milost, dobrotu i međusobno uvažavanje. Slavlje je pjevanjem uveličao veliki župni zbor, predvođen s. Monikom Zvonarek.

Na zadnjoj večernjoj misi tradicionalno su hodočastili  vjernici župe Blažene Djevice Marije iz Nove Kapele sa svojim župnikom preč. Goranom Mitrovićem, koji je predvodio slavlje, a pjevanjem uveličao njihov župni zbor. U tišini župne crkve pred Gospinim kipom molili su hodočasnici za brojne nakane, napose za zdravlje svojih bližnji te pristupali sakramentu pomirenja. B. Lukačević