Hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći

SLAVONSKI BROD (TU) – Unatoč visokim temperaturama Dan čašćenja Gospe Brze Pomoći i hodočasnički njezin dan okupio je u srijedu 8. kolovoza u istoimenoj župi i svetištu u Slavonskom Brodu brojne vjernika iz raznih krajeva Hrvatske i BiH te veći broj naših sunarodnjaka koji su na privremenom ili trajnom radu diljem domovine i u inozemstvu.

U hladovini Gospina svetišta oko 5 tisuća vjernika sudjelovalo je pet misa, koje su slavljene na vanjskom oltaru svetišta. U duhu gesla „Majko sveta, što vrh svijeta novu radost razlijevaš…“  predvoditelji slavlja: fra Stjepan Hrkač, vlč. Blaž Jokić, vlč. Patrik Križanac, vlč. Marko Čubelić iz Požeške biskupije na studiju u Rimu te predvoditelj središnje hodočasničke mise fra Franjo Jurinec, gvardijan u Krapini, promišljali su o Gospi koja je uzrok naše istinske radosti.

Kao predvoditelj središnjeg hodočasničkog slavlja, koje je završeno ophodom oko župne crkve i molitvom povjere Gospinoj zaštiti, fra Franjo Jurinec u svojoj je homiliji naglasio da je radost osnovna kršćanska kvaliteta i stav, zaštitni znak kršćana, a Marija utjelovljenje takvoga stava, znak radosne nade.

„Poput Marije i mi smo pozvani biti radosni prenositelji onoga što u Crkvi čujemo. Marija je to mogla i željela učiniti u svim trenucima svoga života, kako u onim radosnim, tako i onim pod križem. Ona služi ispunjenju volje Božje, jer je slijedila Isusa do kraja, jer je imala oči duše i srca, znala je sve ono što je Isus govorio pohraniti u svome plemenitom srcu, imala je pronicljiv pogled i znala spoznati potrebu da sve pretvori u radost. Ona nam je primjer da u malim stvarima tražimo Božju milinu i vrlinu te takvi stanemo jedni pred druge ispunjeni pravednošću i otvorenošću, jer samo tako svjetla istina izvor je radosti, a u njoj Marija najbolji primjer. Ona je bila radosna i pod križem i u molitvi, ona je znak radosne nade…“, rekao je među ostalim gvardijan Jurinec te zaključio da samo maleni i ponizni mogu biti radosni.

Najradosnija je, čini se, bila večernja misa koju je predvodio vlč Marko Čubelić. On je na kraju mise posebno blagoslovio i blagoslovljenom vodom poškropio više od stotinu dječice koja su došla sa svojim roditeljima, bakama i djedovima te ih povjerio Gospinoj zaštiti.

Mnogobrojni su vjernici pristupili sakramentu pomirenja za koji im je tijekom dana na raspolaganju bilo više svećenika. B. Lukačević