Hodočasnički dan Gospi Brze Pomoći

SLAVONSKI BROD (TU) – „Osmi“ u srpnju kao mjesečni dan čašćenja Gospe Brze Pomoći proslavljen je u nedjelju 8. srpnja u istoimenom Gospinom svetištu i župi u Slavonskom Brodu. Pod geslom „Svetoga Oca i biskupe brani, svećenstvo čuvaj na nemirnom tlu“, slavljeno je pet misa. Predsjedali su im, uz domaće svećenike, gosti iz nadbiskupijskih ustanova u Đakovu, a središnju hodočasničku euharistiju predvodio je mons. Luka Marijanović, umirovljeni profesor i kanonik u Đakovu, ovogodišnji zlatomisnik, inače sin brodskoga kraja.

U prigodnoj homiliji zlatomisnik je izrazio svoju radost što je, služeći Gospodinu, doživio zlatni jubilej – 50 godina svećeništva, što je razlamao Riječ Božju te u zajedništvu s Brođanima i hodočasnicima može tim misnim slavljem zahvaliti Gospodinu za sve milosti koje mu je darovao.

Vjernicima je ukazao na važnost slušanja i izvršavanja Riječi Božje u konkretnom životu, upozorio na opasnost tek formalnog ispunjavanja nekih pobožnosti, te posvjestio kako nam uvijek i u svemu Bog treba biti na prvom mjestu, jer jedino tako će nam život bio blagoslovljen. „Ako smo blizu Gospodinu, on će po nama i danas činiti čudesa kako je to činio hodajući ovom zemljom, ali mu treba naša vjera, povjerenje, otvoreno srce. Pozvani smo prepoznavati Isusa u Riječi Božjoj,  dopustiti da nas prožme Duh Božji koji nam je svima potreban u vršenju proročkog zadatka…“, rekao je među ostalim mons. Marijanović, zamolivši vjernike da ne dozvole da se Isus i danas mora čuditi našoj nevjeri, da ne mora iz naših sela i gradova otići negdje drugdje činiti čuda. Pozvao je vjernike da mole za svećenike i nova duhovna zvanja u Crkvi.

Župnik Lenić, uime župljana i hodočasnika, uz prigodan dar čestitao je zlatomisniku Marijanoviću  zahvalivši napose za njegovu dugogodišnju pastoralnu suradnju u brodskom svetištu, napose kroz ispovijedanje. Zahvalio mu je za 50 godina vjernosti Kristu i Crkvi, te revno služenje u različitim službama, kao i znanim i neznanim zadaćama u nadbiskupijskom središtu, trudeći se uvijek biti od pomoći svećenicima u pastoralu. Na kraju mise uslijedio je zajednički hodočasnički ophod oko župne i proštenišne crkve s preporukom svih zagovoru Gospe Brze Pomoći.

Na svim misama, uz tumačenje bogate poruke nedjeljnih čitanja, osvjetljavana je svećenička služba i poslanje, te upravljana prošnja za sadašnje i nove svećenike. Lijep broj vjernika pristupio je sakramentu pomirenja, a na raspolaganju im je bio veći broj svećenika. Svetište je tijekom dana pohodilo preko četiri tisuće vjernika. B. Lukačević / Foto: Igor Ilić