Hodočašće u svetište Gospe Tekijske i 10. obljetnica ustanovljenja Đakovačko-osječke metropolije

PETROVARADIN (TU) – Veća skupina hodočasnika osječke Župe Preslavnoga Imena Marijina pohodila je 4. kolovoza ove godine poznato srijemsko svetište u Petrovaradinu i njegovu zavjetnu crkvu Gospe Tekijske. Proštenište je pružilo duhovnu okrjepu za 80-ak osječkih hodočasnika predvođenih njihovim župnikom vlč. Ivanom Jurićem, koji su toga prijepodneva obišli i monumentalnu Petrovaradinsku tvrđavu.

U poslijepodnevnim satima osječki su se hodočasnici uputili u marijansko svetište na uočnicu blagdana Gospe Snježne, kada se u Tekijama ujedno obilježava i obljetnica tamošnje velike pobjede nad turskom vojskom, izvojevane 1716. godine. Ovogodišnju proslavu Velikih tekija predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić.

Na početku misnog slavlja domaći srijemski biskup mons. Đuro Gašparović pozdravio je nadbiskupa Hranića i sve nazočne biskupe: đakovačko-osječkog nadbiskupa u miru mons. Marina Srakića, požeškoga biskupa mons. Antuna Škvorčevića, beogradskog nadbiskupa i metropolita mons. Stanislava Kočevara, te sve nazočne redovnice i redovnike, domaće vjernike i goste hodočasnike. U misnom slavlju sudjelovalo je više od trideset svećenika i mnoštvo vjernika.

Predvodeći misno slavlje, nadbiskup Hranić podsjetio je da se ove godine obilježava 10. obljetnica uspostave Đakovačko-osječke metropolije te uključivanja Srijemske biskupije u nju. Istaknuo je potom kako se katolička zajednica već više od tri stotine godina sabire na tom svetom mjestu, u blizini poprišta pobjedničke bitke kršćana nad Osmanlijama na dan štovanja Gospe Snježne, uvijek ponovno tražeći dodir onoga koji je dotaknuo i Blaženu Djevicu Mariju.

S pouzdanjem slijedeći njezine riječi izgovorene u Kani Galilejskoj: „Što god vam rekne, učinite“, svima nam je pozorno osluškivati njezino majčinsko upozorenje i poziv upućen svakome od nas kako bismo se osjetili dodirnuti Bogom. Kao u prošlosti, i u današnjem je vremenu katolička zajednica na tim prostorima ugrožena nacionalno, kulturno i jezično, no u traženju rješenja sve teškoće prije svega valja predati u ruke Svevišnjega. „Svojim zemljopisnim određenjem svi imamo istu zadaću  –  dati svoj doprinos liječenju narušenih međusobnih odnosa naroda na ovim prostorima jer tu vjera treba prije svega povezivati kršćanske narode, ujediniti ih u zajedništu“, zaključio je u homiliji nadbiskup Hranić.

Podno oltara bila je izložena drevna zavjetna slika Bogorodice s malim Isusom u naručju, dar princa Eugena Savojskoga kao prvoga tekijskog hodočasnika, pred kojom su hodočasnici imali priliku utjecati se Marijinu zagovoru.

Misno slavlje završeno je u večernjim satima ophodom uz upaljene svijeće stazom križnog puta. Dubravka Smajić